Trio: Som dommere i Bakemesterskapet jobbet André Løvaas og Marthe Kilen tett med programleder Ulrikke Brandstorp.

God TV-underholdning som bygger bransjeprofiler

KOMMENTAR: Bakemesterskapet på NRK går i beste sendetid og er god markedsføring av baker- og konditorfaget. I tillegg bygger programmet profiler. Det trenger bransjen.

Bakemesterskapet er basert på den britiske serien The Great British Bake Off. I den norske serien skal tolv hobbybakere konkurrere om å bli landets beste hobbybaker. De får ulike oppgaver i hver episode, og prestasjonene deres blir vurdert av to dommere.

Lørdag kveld, i beste sendetid på NRK, benket mange seg ned for å se den første episoden. For bransjefolk var det ekstra kjekt å se kjentfolk på TV i form av diplombaker André Løvaas fra Åpent Bakeri og konditor Marthe Kilen fra Fru Nelik. De så ut til å mestre dommerrollen godt. Deres faglige tilbakemeldinger vil også bidra til å øke fagforståelsen hos folk.

Programkonseptet bidrar også til å øke interessen for baking. Og kanskje skaper det større interesse for å søke faget på videregående skole.

På toppen av det hele bygger det profiler i bransjen. Riktignok har mange bakere og konditorer litt kjendisstatus i sitt lokalmiljø, men vi har veldig få nasjonale profiler i baker- og konditorbransjen. Øverst på kjendislisten står kanskje Pascal Dupuy og Sverre Sæthre. Men vi burde hatt mange flere.

Jeg har akkurat kommet hjem fra en uke på Kokke-OL i Stuttgart. Der var det mange kjente kokke-profiler, både norske og utenlandske. Og kanskje har baker- og konditorbransjen noe å lære av nettopp kokkene i å dyrke frem profiler som løfter og synliggjør bransjen.

Jeg er i alle fall ikke i tvil: Vi trenger flere kjente bakere- og konditorer! 

Bakemesterskapet er med all sannsynlighet på vei til å skape to nye. Det er veldig bra! Men vi må jobbe for at André og Marthe får selskap av flere. 

Powered by Labrador CMS