Cathrine Nilsen har ingen bakere eller konditorer i familien, men det har ikke hindret henne i å få en spennende karriere i konditorfaget.

Konditorsjef i særklasse

Cathrine Nilsen i Trondheim har fulgt alle sine drømmer og er i dag en av landets største kakebakere. Heldigvis valgte hun håndverket selv om ingen i familien har røtter der.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du vil bli god i faget vårt, så må du dra til Danmark.

Cathrine Nilsen (46) er født og oppvokst i Charlottenlund i Trondheim. Faren var ingeniør, moren var hjemmeværende, og det er ingen bakere eller konditorer i familien.

– Jeg ble «fanget» inn på allmennfag da jeg skulle ta videregående. De tre årene er de mest kjedelige i livet mitt, smiler Cathrine.

«Dra til Danmark»

Allerede som 14-åring begynte hun som avisbud. Så, i gymnastiden, fikk hun deltidsjobb på Rosenborg Bakeri. Det startet i kassa i utsalget, men etter hvert fikk den energiske og talentfulle ungjenta jobbe i selve bakeriet, og det var kjempegøy, minnes hun.

– Det var en herlig opplevelse å komme inn i bakeriet og se hva man kan gjøre i et skikkelig håndverk, sier Cathrine.

Etter videregående valgte hun likevel frisørfag.

– Men det å ordne gamle damers frisyre ble alt for lite utfordrende. Det ble for kjedelig! Når så Magnus Helgesen på Rosenborg Bakeri sa til meg at «hvis du vil bli god i faget vårt, så må du dra til Danmark», så var valget enkelt, sier hun:

I særklasse

Som sagt så gjort.

Cathrine Nilsen dro til Ringsted i Danmark, en by ikke langt unna mer kjente Roskilde. Der kom hun inn på en skole der hun hadde både teori og praksis. Hun fikk gå læretiden hos Erichsens Conditori i Trondheim. Senere dro hun tilbake til Danmark og fikk jobb på Hotel d’Angleterre i København der hun var i halvannet år. Et hotell som markedsfører seg i dag med følgende tekst på nettet: «The only superior rated from the 5-star hotels in Copenhagen. Luxury hotel in the heart of Copenhagen. Celebrated for its elegance, luxury and style». Men hun dro hjem til Norge og var åtte år på Hotel Continental i Oslo. Der var hun konditorsjef på den sagnomsuste og attraktive Theatercaféen de siste syv årene. Så var det hjem til Trondheim og jobben som konditorsjef på Rica Nidelven.

– Min drøm har alltid vært å starte noe. Og jeg sa ikke nei da jeg fikk være med å starte opp Dromedarbakeriet der jeg jobbet med fantastisk kakeproduksjon. Der var jeg i åtte år. Men så kom Hotel Britannia!

«Det eksklusive hotellet i Trondheim sentrum med en unik atmosfære. En moderne innpakning av en klassisk opplevelse. Mat og vinhus i særklasse. 150 års historie i veggene. Moderne eleganse», ifølge hotellet.

– Her fikk jeg lov å drive med akkurat det jeg ville. Jeg kunne være med på alt. Jeg ble ansatt som konditorsjef – en fantastisk jobb, forteller Cathrine.

Cathrine Nilsen har en lag merittliste som konditor. Her fra iba 2015 der hun deltok på Norges konditorlag.
Cathrine Nilsen har en lag merittliste som konditor. Her fra iba 2015 der hun deltok på Norges konditorlag.

Forfatter

Utenom selve jobben har hun akkurat vært med på å lage en ny fagbok for VG2 og VG3. Hun holder en masse kurs. Hun jobber for Opplæringskontoret der hun har kurs. Og nå – midt i julestria – har hun sagt ja til å lage en fantastisk bryllupskake på bestilling for et kjempeselskap med over 200 gjester.

– Jeg elsker det jeg holder på med. Jeg hater alt av halvfabrikata og ferdiglaget. Det er nok kake jeg er flinkest på, ler Cathrine Nilsen.

Akkurat denne dagen vi er i kontakt med henne har hun mottatt den nye jubileumsboken for Rørosmeieriet. Der er hun forfatter som en av 20 kokker som har kommet med bidrag.

– Det er fantastisk mange dyktige folk i denne bransjen, så det at jeg da blir spurt om å være med å bidra i denne boken – det syns jeg var kjempeartig, sier Cathrine.

Hun har en gutt som nå snart er en mann på 18. I fritiden liker hun å gå på ski. Hun liker å gå ut og spise og å være sosial sammen med venner.

– Jeg elsker å lese kokebøker og dessuten er jeg på Instagram der jeg følger med på fantastisk mye bra koke- og kakekunst, forteller Cathrine Nilsen.

 

Powered by Labrador CMS