Sigurd Owren (44) og Gro-Eva Owren (42) er gründere av Lillehammer Bakeri.

Pangstart og fortsatt god vekst

Bli bedre kjent med Lillehammer Bakeri, som er en av tre finalister i Årets Bakeri 2023.

Publisert

Dersom vi skulle gjøre det, så skulle vi gjøre det skikkelig.

Da Sigurd og Gro-Eva Owren flyttet til Lillehammer i 2015, merket de raskt at det var noe viktig som manglet i byen. Dermed begynte ekteparet å fundere på om de skulle starte det de savnet selv.

– Vi har tidligere drevet tre Baker Hansen-filialer sammen, og vi har også startet opp en helt ny kafé i Asker. Så vi visste godt hva vi eventuelt ville begi oss ut på. Vi visste også at dersom vi skulle gjøre det, så skulle vi gjøre det skikkelig, sier Sigurd.

– Vi så et marked for et nytt bakeri som kunne tilby håndverksprodukter av høy kvalitet og gode kundeopplevelser. Men det var viktig for oss å finne den riktige beliggenheten og det riktige lokalet, utdyper Gro-Eva.

Et gammelt stållager

Dette fant de i Mesna-kvartalet, som den siste tiden er blitt revitalisert med både nye leiligheter og nye butikker. Hele området var opprinnelig en del av det gamle Mesna Bruk AS, som i mange tiår var en av hjørnesteinsbedriftene i Lillehammer. Sigurd og Gro-Eva så at det gamle stållageret på bruket ville være perfekt for planene deres.

– Vi bestemte oss for at «dit skal vi». Bygget ligger solvendt til like ved elven, og det er plass til mange sitteplasser utendørs. Stedet er en perle, sier Sigurd.

Etter halvannet års grundig planlegging sammen med gårdeier, Smedvig Eiendom, gikk de i gang med en totalrenovering av bygget.

– Da hadde vi allerede brukt lang tid på å utvikle konseptet vårt, så vi hadde en klar formening om hvordan vi ville ha det. Tanken var å spille på alle de menneskelige sansene. Vi ville skape et unikt sted som det skulle bli attraktivt å besøke, sier Gro-Eva.

Sammen med gårdeieren, Smedvig Eiendom, forvandlet de det gamle stållageret til en lekker og innbydende kafé.
Sammen med gårdeieren, Smedvig Eiendom, forvandlet de det gamle stållageret til en lekker og innbydende kafé.

Og allerede første åpningsdag, som var torsdag 30. september 2021, sto folk i kø for å komme inn på Lillehammer Bakeri.

– Nyheten om at vi skulle åpne et bakeri i Mesna-kvartalet delte vi i sosiale medier allerede fra januar. Dermed fikk vi god tid til å bygge opp forventningene ved å fortelle mer og mer om hva som skulle komme. Folk ble nysgjerrige, så vi rakk å få hele 2000 følgere på Instagram før vi hadde åpnet dørene, sier Sigurd.

Vil overgå forventningene

Bare fire dager etter åpningen ble det nødvendig å ansette flere medarbeidere. I dag har de totalt 39 ansatte som utgjør til sammen 13 årsverk.

– Vi fikk en pangstart, og vi har fortsatt å vokse. Vi har for eksempel hatt en god økning fra i fjor til i år, forteller paret.

– Hvordan jobber dere med merkevarebygging?

– Skal man lykkes med merkevarebygging, må man være grundig og sørge for høy kvalitet på alt man gjør. Klarer man det, vil mye av merkevarebyggingen gå av seg selv. Når vi klarer å gjøre alt riktig, blir kundene fornøyde og snakker positivt om oss. Derfor er vi veldig opptatt av å gi kundene våre gode opplevelser. Målet vårt, som vi også har drillet våre ansatte til å jobbe mot, er å overgå kundenes forventninger. Vi selger ikke bare bakervarer, men en helhetlig opplevelse som skal tilfredsstille alle sanser, sier Gro-Eva.

Gjennomtenkt: – Vi har brukt mye tid på både valg av interiør og produktplassering, forteller Gro-Eva.
Gjennomtenkt: – Vi har brukt mye tid på både valg av interiør og produktplassering, forteller Gro-Eva.

– Hvilke produkter selger dere mest av?

– Med 90 sitteplasser inne og tilsvarende mange ute er vi avhengig av en høy kaféomsetning, og vi er store på både frokost og lunsj. Vi har flere populære signaturretter som man bare finner på Lillehammer Bakeri. Vi har også utviklet en egen Lillehammer-bolle som er blitt veldig populær. Det er en hvetebolle med hjemmelaget vaniljekrem, bringebær Moe gård i Øyer og melis på toppen. Når det kommer til brød, er det definitivt surdeigsbrødene våre som selger best, sier Sigurd.

Egen app for de ansatte

Gro-Eva forteller at de helt bevisst har valgt en åpen løsning, der kundene kan se rett inn i produksjonen.

Åpent: Fra disken kan kundene se rett inn i produksjonen, hvor dyktige håndverkere er i aksjon.
Åpent: Fra disken kan kundene se rett inn i produksjonen, hvor dyktige håndverkere er i aksjon.

– Det er en viktig del av opplevelsen hos oss. Vi er opptatt av å fremme faget og håndverket, og derfor har vi også ansatt flere bakere og konditorer med svennebrev. Rekruttering og opplæring av ansatte er noe som vi generelt jobber veldig mye med og satser mye ressurser på. Fordi mange av våre medarbeidere er unge, har vi utviklet en egen app som både er et opplæringsverktøy og en personalhåndbok. Det er vi veldig stolte av, for det er med på å bidra til at vi lykkes, gjennom god kommunikasjon med våre ansatte.

– Hvordan er det å være finalist i Årets Bakeri 2023?

– Det er en stor glede! Vi er stolte, ydmyke og takknemlige for å få denne anerkjennelse etter så kort tid i drift. Vi har selvfølgelig delt nyheten med alle våre kunder og følgere i sosiale medier, og det har vært veldig gledelig å se responsen der, forteller Sigurd og Gro-Eva.

Årets Bakeri 2023

  • Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) arrangerer for sjette året på rad Årets Bakeri. Målet med kåringen er å øke bevisstheten om alle de elementer som til sammen utgjør en vellykket bedrift, fremheve og presentere gode bedrifter og styrke samholdet i bransjen.
  • Årets tre finalister er Lillehammer Bakeri, Blomsø Bakeri & Konditori og Solros.
  • Årets jury består av Vigdis Myhre Næsseth i Fossekall AS (juryleder), Beret Mette Haga i Innovasjon Norge, Hilde Skotland Mortvedt i SeeNew AS og Paal-André Schwital i Metro Branding AS.
  • Juryen vurderer som vanlig bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, innovasjon/nyskapingsevne, fokus på samfunnsansvar, profil og markedsføring, endring og omstillingsevne, medarbeidertilfredshet, sammensatte fagkompetanse og omdømme/merkenavn.
  • Bakeriets omdømme/merkenavn er temaet for årets kåring, og dette vil bli spesielt vektlagt av juryen i deres videre arbeid. I tillegg til juryens vurderinger skal hele bransjen få være med på å stemme frem sin favoritt.
  • Vinneren vil bli utropt på BKLFs 125-årsjubileum 9. september.
Powered by Labrador CMS