Margret Hagerup (H), stortingsrepresentant.

Snakk sant, Kari!

Margret Hagerup (H), stortingsrepresentant

Da Kari Nessa Nordtun tillot en omkamp for opplæringskontorenes videre rolle i fagopplæringen laget hun ris til egen bak, samtidig som hun satte hele fagopplæringen i spill. 

Det ville ført til færre lærebedrifter, færre lærlingplasser og færre fagarbeidere i årene fremover.

Høyre prøvde flere ganger å få Nessa Nordtun til å avklare om det virkelig var planen til regjeringen å se helt bort fra hva et enstemmig Storting tidligere hadde vedtatt. 

Først ble det sendt et skriftlig spørsmål som ble besvart 22.februar, hvor ministeren ikke kom med noen tydelig avklaring. 

I en debatt i Stortinget stilte jeg derfor spørsmål, hele to ganger, om hvorvidt statsråden ville sikre at Stortingets intensjon følges, og at en ikke fratar opplæringskontorene muligheten til å drive opplæring. Det var et enkelt ja/nei-spørsmål. 

Svaret fra Nessa Nordtun var: «Selvfølgelig er opplæringskontorene utrolig viktige. Vi skal som regjering støtte dem i det viktige arbeidet de gjør, også framover. Det kan representanten være helt trygg på.»

Det var ingen avklaring, dessverre. For faktum var at Utdanningsdirektoratet hadde sendt på høring et forlag med tre ulike alternativer, hvor alle innebar at opplæringskontorene ikke skulle kunne drive opplæring. Det ville vært dramatisk. 

Det var Høyre klar over hele tiden, men vi mottok også mange bekymringsmeldinger fra bransjeforeningene og de bedriftene som har lærlinger. 

Igjen måtte de drive brannslokking og kjempe for sin rett. Det burde Nessa Nordtun ha spart dem for. Det var helt unødvendig å kjøre en omkamp på dette, og gå imot Stortinget og det en samlet bransje sa. 

Forsker, Håkon Høst, ved NIFU, advarte allerede i januar i Byggmesteren om konsekvensene: «Deler av forskriften til opplæringslova som nå er på høring, vil være skadelig for opplæringskontorene og yrkesfagene. Den bør trekkes tilbake.» 

Høst viste videre til at forskning på fag- og yrkesopplæringssystemet viser entydig at opplæringskontorene ikke bare er viktige, men det avgjørende mellomleddet som knytter bedriftene til det offentlige utdanningssystemet.

Det mest oppsiktsvekkende ved denne saken er at vi har en kunnskapsminister som ikke forstår fagopplæringen og hvordan den henger sammen, og det fra yrkesfag-fylket Rogaland. 

Det er bare trist at hun, sammen med representanter for regjeringen Støre, prøver å skylde på at Høyre roper om ulv i denne saken. 

For det er ingen tvil om at det i denne saken er regjeringen som hele tiden har vært den store stygge ulven. 

Heldigvis snudde regjeringen. Igjen. Nå håper jeg at bedriftene og bransjeforeningene virkelig kan feire, slik vi gjorde i Stortinget 23. mai i fjor, da regjeringen snudde forrige gang. 

For det er viktig for Norge at vi gjør alt det vi kan for å sikre flere lærlinger. 

Det gjøres gjennom faktisk politikk. Det burde Nessa Nordtun vite nå. 

Powered by Labrador CMS