Silje (f.v.), Yulia, Kaisa, Cathrine og Marielle med bakeriets populære donuts og cookies.

Tradisjonsrikt og nyskapende

Bli bedre kjent med Blomsø (tidligere Harstadbotn) Bakeri & Konditori, som for andre gang er en av finalistene i Årets Bakeri.

Publisert

På den ene siden er vi et veldig tradisjonsrikt bakeri, men på den andre siden er vi heller ikke redde for å prøve noen nytt.

I 2021 var bedriftens sammensatte fagkompetanse tema for Årets Bakeri, og også den gangen kom det tradisjonsrike Harstad-bakeriet helt til finalen.

Der ble de imidlertid slått av Ryfylke bakeri & konditori, men nå har Blomsø Bakeri & Konditori fått en ny sjanse til å vinne bransjens mest prestisjefylte kåring.

– I år var det veldig mange gode bakerier blant de nominerte, så vi ble kjempeglade for finaleplassen! Kundene våre synes også at dette er veldig gøy. Det skaper mye engasjement og gir oss mye positiv oppmerksomhet, for eksempel gjennom omtale i lokale medier, sier daglig leder Silje Blomsø.

Tar vare på historien

Hun er barnebarnet til Lillian og Ivan Andreassen som etablerte bakeriet i Harstad i 1958. I 1984 tok datteren deres, Sissel Blomsø, over driften sammen med sin mann, Ole Vilhelm Blomsø. Og i 2016 tok tredje generasjon, representert ved Silje og hennes to søsken Trond Ivan og Kristin, over stafettpinnen. I dag jobber også fjerde generasjon i familien Blomsø i bakeriet, som i alle år har holdt til i det samme lokalet på Seljestad.

– Så her sitter det mye historie i veggene, og vi er også opptatt av å ta vare på historien vår, sier Silje, som i fjor skrev en bok om Harstads bakerihistorie sammen med sin mor, Sissel.

Boken tar for seg historien om bakeriene i Harstad fra cirka 1948 og frem til i dag. Blomsø er det eneste av de gamle Harstad-bakeriene som fortsatt er i drift.

– Derfor handler boken etter hvert mest om vår bedrifts historie, forteller Silje.

Vellykket navneendring

Det var også i fjor at familien tok steget og byttet navn fra Harstadbotn Bakeri & Konditori til Blomsø Bakeri & Konditori.

– Det var litt skummelt å bytte navn etter 64 år, og vi brukte mye tid og penger på prosessen. Men det gikk bra, og nå er alle veldig fornøyde, sier Silje.

– Hva kjennetegner Blomsø Bakeri & Konditori?

Elias bestod nylig svenneprøven i bakerfaget, og dermed har Blomsø nå tre faglærte bakere.
Elias bestod nylig svenneprøven i bakerfaget, og dermed har Blomsø nå tre faglærte bakere.

– På den ene siden er vi et veldig tradisjonsrikt bakeri, men på den andre siden er vi heller ikke redde for å prøve noen nytt. Vi brenner for å gi kundene våre gode smaksopplevelser, og vi lager generelt veldig mange forskjellige produkter. Kvalitet er viktig for oss, og derfor er vi opptatt av å ha høy fagkompetanse blant våre ansatte. For tiden har vi tre faglærte bakere og tre faglærte konditorer. Vi har dessuten en ansatt med fagbrev innen salg.

– Hvordan jobber dere med merkevarebygging?

– Vi er aktive i sosiale medier, og personlig synes jeg at det er veldig gøy å kommunisere med kundene der. Konkurranser er alltid en hit. Det skaper mye engasjement blant følgerne våre. Vi prøver også å ha litt «bildevennlige» produkter, for det er god reklame når kunder deler bilder av våre produkter med vennene sine. Akkurat nå er det våre kjempetykke cookies med masse digg fyll som er mest populære. Ved å satse på denne typen produkter har vi de siste to til tre årene klart å få mange flere yngre kunder.

Blomsø tilbyr et bredt spekter av ulike kaker og andre konditorvarer.
Blomsø tilbyr et bredt spekter av ulike kaker og andre konditorvarer.

Jubileum og ny satsing

– Hva tror du om vinnersjansene deres i Årets Bakeri 2023?

– Vi er klare for å konkurrere igjen, og denne gangen håper vi selvfølgelig på seier, sier Silje Blomsø.

Uansett er det mye spennende som skjer for Blomsø Bakeri & Konditori fremover. I løpet av høsten skal bedriftens 65-årsjubileum markeres, og i tillegg skal de være med på å starte et nytt bakeri.

– Vi har som kjent gått sammen med Tromsø Bakeri om en ny og lokal bakerisatsing. Navnet på det nye bakeriet blir Hålogaland Bakeri, og det skal åpne i oktober. Hålogaland Bakeri er et eget aksjeselskap, så denne satsingen vil ikke få noen direkte konsekvenser for Blomsø Bakeri & Konditori. Vi fortsetter som før med håndverk og kvalitet i fokus, forsikrer Silje.

Årets Bakeri 2023

  • Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) arrangerer for sjette året på rad Årets Bakeri. Målet med kåringen er å øke bevisstheten om alle de elementer som til sammen utgjør en vellykket bedrift, fremheve og presentere gode bedrifter og styrke samholdet i bransjen.
  • Årets tre finalister er Lillehammer Bakeri, Blomsø Bakeri & Konditori og Solros.
  • Årets jury består av Vigdis Myhre Næsseth i Fossekall AS (juryleder), Beret Mette Haga i Innovasjon Norge, Hilde Skotland Mortvedt i SeeNew AS og Paal-André Schwital i Metro Branding AS.
  • Juryen vurderer som vanlig bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, innovasjon/nyskapingsevne, fokus på samfunnsansvar, profil og markedsføring, endring og omstillingsevne, medarbeidertilfredshet, sammensatte fagkompetanse og omdømme/merkenavn.
  • Bakeriets omdømme/merkenavn er temaet for årets kåring, og dette vil bli spesielt vektlagt av juryen i deres videre arbeid. I tillegg til juryens vurderinger skal hele bransjen få være med på å stemme frem sin favoritt.
  • Vinneren vil bli utropt på BKLFs 125-årsjubileum 9. september.
Powered by Labrador CMS