André Løvaas fra Åpent Bakeri og Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er begge enige om at brød fortjener større plass på frokostbordet i påsken.

Disse brødene spiser nordmenn i påsken

I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. Her er oversikten over hvilke typer brød de helst velger til påskefrokosten.

I befolkningsundersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av Matprat, sier 54 prosent at de velger grovt til påskefrokostene. Det gleder ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø.

I undersøkelsen er det bare 6 prosent av befolkningen som sier at de ikke spiser brød til påskefrokostene.

Mer enn ett brød til påske

Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet.

– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han.

Brød til påskefrokosten

På spørsmålet "Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?" svarte de nesten tusen respondentene slik:

Grovt brød54%
Surdeigsbrød16%
Loff15%
Havrebrød13%
Rugbrød9%
Eltefritt brød4%
Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød)4%
Annet type brød7%
Vet ikke10%
Spiser ikke brød til påskefrokostene6%

NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.

Powered by Labrador CMS