Uliana Kilis flyktet fra krigen i Ukraina for to år siden. Nå er hun et uvurderlig medlem av teamet i The Cupcake & Pie Co. i Mathallen i Oslo.

Fra makroner i Ukraina til cupcakes i Norge

Den ukrainske konditoren Uliana Kilis ble etter kort tid i språkpraksis tilbudt fast jobb hos The Cupcake & Pie Co. i Mathallen i Oslo.

Da Russland gikk til fullskala-invasjon av Ukraina i februar for to år siden, var Uliana Kilis er en av mange ukrainere som valgte å flykte fra landet. Sammen med sine to sønner endte hun opp i Oslo, hvor hun i dag jobber som konditor. Bakeri.net møter henne på arbeidsplassen, The Cupcake & Pie Co. i Mathallen.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått meg fast jobb her i Norge, sier hun.

The Cupcake & Pie Co. & Donut Store satser hovedsakelig på cupcakes, paier og donuts.

Populært yrke i Ukraina

Uliana forteller at hun har en treårig baker- og konditorutdannelse fra hjemlandet. Hun kommer fra Lviv, der hun jobbet i et lite makron-bakeri da krigen startet.

– I Ukraina spiser vi nok litt mer kaker enn dere gjør i Norge, og konditoryrket er veldig populært, sier hun.

Uliana er heller ikke den eneste ukrainske konditoren som har flyktet til Norge og nå jobber i den norske baker- og konditorbransjen:

Viktoriia Liubimaia fra Donetsk er blitt sjef for smellkyssproduksjonen hos Fru Nelik i Rissa. Alisa Taran fra Odessa har sørget for å utvide sortimentet til Bakeriet i Røros med tradisjonelle ukrainske kaker. Anastasiia Kobyliatska fra Kharkiv baker designkaker på bestilling til folk i Alta. For å nevne noen.

Fra språkpraksis til fast jobb

De ukrainske flyktningene deltar som regel i et introduksjonsprogram der de får opplæring i norsk språk og samfunn før de prøver seg i arbeidslivet.

– Jeg gikk først på norskkurs i ett år, før jeg fikk tilbud om tre måneder språkpraksis her. Etter praksisperioden fikk jeg tilbud om å fortsette å jobbe her fast, og det takket jeg ja til, forteller Uliana Kilis i  The Cupcake & Pie Co.

Uliana Kilis har en treårig baker- og konditorutdannelse fra hjemlandet Ukraina.

Lettere for håndverkere

Det var programrådgiver Maria Frangakis i Nav Grünerløkka som hjalp henne med å finne en passende praksisplass.

– Vi prøver så godt det lar seg gjøre å finne relevante arbeidsplasser til flyktningene. Målet er at de skal komme seg i jobb her i Norge så fort som mulig. Det er nok litt lettere for flyktninger med bakgrunn fra praktiske håndverksfag, slik som Uliana. Hun ga klart uttrykk for at hun ønsket å jobbe som konditor, og nå har hun allerede fått fast jobb. Det er veldig bra, sier Frangakis.

Kun et mindretall i jobb

Ifølge en rapport som kom i fjor høst er det nemlig svært få av de ukrainske flyktningene i Norge som har kommet seg i jobb. Per april 2023 var andelen kun 7 prosent. 

– Det er latterlig at ikke flere av dem er i arbeid. De er jo så flinke.

Det sier Ulianas sjef, Inger Marie Nordgård, som er daglig leder i  The Cupcake & Pie Co.

– Uliana er helt super, så det var veldig lett å tilby henne fast jobb, legger hun til. 

Cupcakes er et av hovedproduktene til The Cupcake & Pie Co.

Interesse fra bakerbransjen

Etter at Bydel Grünerløkka skrev om Uliana på sin Facebook-side har imidlertid flere bakerier og konditorier tatt kontakt med Nav fordi de ønsker å tilby ukrainske flyktninger praksisplass i sin bedrift.

– Så langt har fire nye bedrifter i baker- og konditorbransjen kontaktet meg, forteller Maria Frangakis i Nav Grünerløkka. 

Ønsker å flytte tilbake

Uliana selv føler seg heldig fordi også mannen hennes har fått fast jobb i Norge nå. Han kom til Oslo litt senere enn henne og sønnene, og han har fått jobb i et byggfirma.

– Tror du at dere kommer til å bli værende i Norge, eller ønsker dere å flytte tilbake til Ukraina etter hvert?

– Vi trives i Norge, men vi savner venner og familie som har blitt værende i Ukraina. Når det blir fred der, ønsker vi å flytte tilbake. Men jeg tror dessverre ikke at det skjer med det første, svarer Uliana.

Uliana Kilis plasserer ferske cupcakes i disken hos The Cupcake & Pie Co. i Mathallen i Oslo.
Powered by Labrador CMS