Marthe Kilen er med som dommer i NRK-programmet Bakemesterskapet.
Marthe Kilen driver sitt eget konditori, Fru Nelik, i Rissa i Trøndelag.

Håper på TV-boost for egne kaker

TV-aktuelle Marthe Kilen har nettopp gjort store investeringer i sin egen konditoribedrift, Fru Nelik. 

Tidligere denne uken ble det kjent at konditor Marthe Kilen skal være en av to dommere i den nye NRK-serien Bakemesterskapet som har premiere 10. februar

Marthe Kilen har tidligere vært utøver og kaptein på Konditorlandslaget. I fjor kom hun på tredjeplass i NM i konditorkunst, der hun også vant prisen for beste showpiece. Til daglig driver hun konditoribedriften Fru Nelik i Rissa, og der var hun som vanlig travelt opptatt da telefonen fra NRK kom i fjor vinter.

– Først skjønte jeg absolutt ingenting, for jeg hadde aldri hørt om Bakemesterskapet, og jeg kunne heller ikke forstå hvorfor NRK skulle kontakte meg. Da jeg innså hva det dreide seg om, påpekte jeg at trønderdialekt på TV sjelden er noen god idé. Prosjektlederen i Bakemesterskapet mente imidlertid at litt trøndersk bare er koselig, og han ville gjerne at jeg skulle komme på en audition. Jeg endte opp med å svare "ja, jo, det kan jeg vel alltids gjøre".

Måtte gå noen runder

Dermed tok Marthe en kjapp tur ned til NRK i Bergen. Der fikk hun noen oppgaver som hun gjennomførte på sparket, og så reiste hun hjem igjen uten å tenke noe mer over saken.

– Jeg hadde absolutt ingen forhåpninger, for jeg tenkte at det sikkert var mange hundre som skulle på audition. Så jeg ble veldig overrasket da jeg senere ble tilbudt jobben. Det var selvfølgelig veldig artig, men samtidig var det ikke bare enkelt å takke ja. Jeg driver jo min egen bedrift, Fru Nelik, som jeg virkelig har lagt ned veldig mye arbeid i over mange år. Innspillingen skulle dessuten foregå i april og mai, som er midt i høysesongen med mange konfirmasjoner. Jeg måtte derfor gå noen runder med både meg selv og styret før jeg takket ja. I ettertid er jeg imidlertid veldig glad for at jeg valgte å bli med, for det var virkelig kjempegøy, forteller Marthe.

Imponert over nivået

Bakemesterskapet var en relativt stor produksjon, og det tok mellom fire og fem uker å spille inn hele serien som er delt inn i 16 episoder. 

– Det var lange dager med mye jobbing, men på en helt annen måte enn jeg er vant til. For meg som aldri har jobbet med TV før var det dessuten veldig lærerikt, sier konditoren.

Bakemesterskapet er en konkurranse mellom 12 dyktige hobbybakere fra hele landet. Underveis i serien får de bryne seg på både baker- og konditoroppgaver, alt fra brød til kaker. De to dommerne var selv med på å utvikle flere av oppgavene i forkant av innspillingen. Marthe forteller at hun ble veldig imponert over nivået til deltakerne i serien. 

– Det er ingen tvil om at norske hobbybakere har blitt mye flinkere i løpet av de siste årene. Deltakerne i Bakemesterskapet leverte helt nydelige produkter med tanke på at de både var nervøse og måtte jobbe i ukjente omgivelser. Den største utfordringen deres var nok å takle tidspresset. Som hobbybaker er man jo ikke vant til å måtte forholde seg til tidsfrister, påpeker Marthe. 

Veldig rart og uvant 

– Hva var den største utfordringen for deg da?

– Tanken på å skulle bedømme folks produkter på TV gjorde meg litt nervøs i starten. Men da vi kom i gang gikk det veldig fint. Jeg glemte at kameraene var på og tenkte bare at "dette kan jeg jo" og "dette er gøy". Den største utfordringen var å gi gode tilbakemeldinger på en kortfattet måte. Det måtte vi øve oss litt på, for jeg og André kunne i utgangspunktet ha snakket veldig lenge om hvert produkt.

– Har du sett serien selv ennå?

– Nei, jeg har bare sett noen få korte klipp. Det var veldig uvant og rart å se selv på TV, men forhåpentligvis blir jeg vant til det etter hvert. Jeg skal på en førpremiere i Bergen 2. februar, så det blir veldig spennende. Jeg gleder meg blant annet til å se hva deltakerne sier om oss dommere. 

Håper på god PR

Marthe beskriver Bakemesterskapet som en "feel good"-serie, og hun tror at den vil fenge folk i alle aldersgrupper. Serien skal gå på NRK1 i beste sendetid lørdag kveld, og som hardtarbeidende gründer håper Marthe at deltakelsen hennes blir en god reklame for Fru Nelik.

– Jeg håper at det kan hjelpe bedriften min over den verste kneika. I fjor høst gikk jeg nemlig «all-in», med nytt stort produksjonslokale, en liten lokalmatbutikk, mye nytt utstyr og flere ansatte. Jeg var kommet til et punkt hvor jeg måtte velge mellom å være fornøyd med det jeg hadde eller å satse på å oppnå noe mer. Jeg valgte å satse skikkelig, sier Marthe.

Spennende år i vente

Hun drev i mange år Fru Nelik i et produksjonslokale på 30 kvadratmeter. Nå har bedriften fått hele 260 kvadratmeter å boltre seg på, og det har åpnet for flere nye muligheter.

– Vi har blant annet begynt å levere til Coop, og snart skal vi begynne med iskremproduksjon, sier Marthe, som vil takke familie, venner og Innovasjon Norge for god hjelp. 

– Jeg hadde ikke klart å få til denne store satsingen alene. Nå er jeg veldig spent på hvordan det vil gå i år, for 2024 blir det første hele driftsåret etter utvidelsen. På sikt har jeg et mål om å kunne trappe ned til å jobbe åtte timers dager og samtidig tjene litt penger. Jeg har sagt, at går det ikke nå, så er jeg ferdig. Heldigvis er det fortsatt gøy å holde på, sier Marthe, som i tillegg til storsatsingen i egen bedrift også skal jobbe mer med TV i år.

– Til våren starter innspillingen av sesong to av Bakemesterskapet, og både jeg og André skal være med som dommere igjen, bekrefter hun overfor Bakeri.net.

Marthe Kilen satser for fullt på både Fru Nelik og Bakemesterskapet.
Powered by Labrador CMS