Mellom 1 og 2 prosent tare vil ikke påvirke brødets smak og tekstur negativt - bare gjøre det sunnere.

Slik kan tare gjøre brødet sunnere

Det er mulig å tilsette 1-2 prosent tare i brødet uten at smaken påvirkes.

Publisert

Forskere ved Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød.

Studien viser at det er mulig å tilsette inntil 1-2 prosent tare i brød uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt. Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød. Lett kokt (blansjert) tare ga en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.

– Kan være verdt å teste ut

Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet. 

Daglig leder i Blomsø Bakeri og Konditori, Silje Blomsø, påpeker at grovt brød allerede inneholder mange vitaminer og mineraler.

– Men dersom resultatet viser seg å bli godt også med tilsatt tare, så kan det være verdt å teste ut, sier hun til Harstad Tidende.

Mengden må kontrolleres

Nofima-forskerne understreker at det anbefalte daglige inntaket av jod ikke bør overskrides. Det er derfor nødvendig å kontrollere mengden tare som eventuelt tilsettes i brøddeigen.

Forskerne har også jobbet med behandlingsmåter av tare for å redusere jodinnholdet. Slik vil man kunne bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.

Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.

Anne Rieder er en av Nofima-forskerne som har skrevet rapporten.
Powered by Labrador CMS