Maria Nymo holdt et foredrag om generasjon Z under Din Bakers butikksamling onsdag 30. oktober.

6 steg for å lede generasjon Z

Dagens unge arbeidstakere trenger hyppige tilbakemeldinger, og som sjef bør du satse på en «coachende» lederstil.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 30. oktober og torsdag 31. oktober arrangerte Din Baker sin årlige butikksamling i Oslo. Bakeri.net var tilstede under deler av onsdagen, da foredrag om aktuelle tema og en minimesse med leverandørene sto på programmet. 

Din Bakers butikkutvikler, Trond Aam, innledet foredragsrekken med å påpeke at det er tre verktøy som kan brukes i arbeidet med å skape en selgende butikk:

– Det er personalet, sortimentet og selve butikken.

De yngste i arbeidslivet

Det første verktøyet, personalet, ble dekket opp av Maria Nymo. Hun jobber som leder innen endring og digitalisering, og hun underviser i ledelse ved Høyskolen i Kristiania. Nymo var hyret inn for å gi bakerne gode råd om ledelse av generasjon Z, som ifølge hennes definisjon er unge født mellom 1996 og 2010. 

Dette er altså ungdommer og unge voksne som i dag er mellom 14 og 28 år gamle. De utgjør den yngste av dagens fire yrkesaktive generasjoner, og i baker- og konditorbransjen er det mange av dem. 

Generasjon snøfnugg »

Maria Nymo innledet foredraget sitt med et spørsmål til salen: «Hva er det første du tenker på når de hører generasjon Z?» Bakerne fikk svare digitalt, og svarene dukket opp på en stor skjerm som alle kunne se: Lat, snøfnugg, korona, krenket, digital, psykiske utfordringer, slitne og kravstore var ord som gikk igjen.

– Det stemmer at generasjon Z også blir kalt for generasjon snøfnugg, og det handler om at de er mer trygghetssøkende og litt mer lettkrenkelige enn tidligere generasjoner. De blir også kalt "digitalt innfødte" fordi de ikke har erfart, eller ikke husker, et liv uten internett, sa Nymo og fortsatte:

– Generasjon Z har vokst opp med sosiale medier, og de er derfor vant til å få ufattelig mye tilbakemeldinger hele tiden. De er veldig sosiale digitalt, men de ringer sjelden til hverandre, noe som kan få konsekvenser for den psykiske helsen deres. 30 prosent av sykefraværet til arbeidstakere mellom 25 og 29 år skyldes psykiske helseproblemer. Derfor er det lurt å sette psykisk helse på agendaen på arbeidsplassen fra tid til annen.

Deltakerne på Din Bakers butikksamling hadde et noe negativt inntrykk av generasjon Z.

Individ-orienterte

Hun fortalte også at generasjon Z har vokst opp med følelsen av å ha veldig mange muligheter. Gjennom sosiale medier har de fått et inntrykk av at alle andre gjør veldig mye spennende hele tiden, og i disse kanalene har man bare et par sekunder på seg til å fange noens oppmerksomhet. Derfor er de unge i generasjon Z vant til et høyt tempo. For mange av dem kan det likevel bli litt overveldende, og det kan være forklaringen på at en del i denne generasjonen sliter med å stå i ting over tid. 

Sammenlignet med tidligere generasjoner er generasjon Z også mer individ-orienterte og mer opptatt av frihet og selvstendighet. De mener at livet skal handle om mer enn jobb, og holdningen er snarere «hva kan jobben gjøre for meg?» enn «hva kan jeg gjøre for jobben?».

Ledelse av generasjon Z

Flere av tilhørerne ga uttrykk for at de opplever det som krevende å lede generasjon Z, og de satte derfor stor pris på å få noen gode råd fra foredragsholderen. 

Maria Nymo delte blant annet disse seks stegene for å lede generasjon Z:

1. Hyppige tilbakemeldinger

– Gi mer feedback enn du tror at du trenger å gi. Ros i fellesskap og konstruktiv kritikk på tomannshånd (gjerne muntlig).

2. Coachende lederstil

– Vær en guide/trener fremfor sjef. Vær en aktiv lytter, og spør ofte om hvordan det går.

3. Autonomi fremfor detaljstyring

– Bruk gjerne såkalt situasjonsbasert ledelse.

4. Fleksibilitet begge veier

 – Legg til rette for «work/life-balance» der det er mulig. 

5. Utviklingsplan

– Ta en status på utviklingen hvert halvår, der dere også setter opp nye mål. 

6. Inkludering og tilhørighet

 – Skap psykologisk trygghet på arbeidsplassen ved å bli kjent på uformelle arenaer.

Forventningsavklaring

Nymo minnet til slutt om at alle generasjoner består av individer, og selv i generasjon Z er det mange som er både hardtarbeidende og lite selvopptatte. Hun anbefalte bakerisjefene å gjøre en grundig referansesjekk på blant annet sykefravær før eventuelle ansettelser.

– Det er en god investering! Ellers vil jeg råde dere til å ansatte på bakgrunn av motivasjon og arbeidsmoral snarere enn erfaring. Det er viktig å ta en grundig forventningsavklaring med dem før de begynner i jobben. Fordi dette er en litt usikker generasjon, er det lurt å være tydelig på hva som forventes av dem, tipset Nymo.

Powered by Labrador CMS