Det enkle er ofte det beste: Brent baskisk ostekake er i løpet av få år blitt svært populær over hele verden.

Den mest trendy kaken akkurat nå

Brent baskisk ostekake kan være i ferd med å bli en ny klassiker.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en veldig enkel og upretensiøs kake som ikke er for søt. Smaken er lett gjenkjennelig og vekker ofte gode minner. Dessuten passer den utmerket til kaffe, sier Diego Gil Hernandéz, som har spesialisert seg på nettopp brent baskisk ostekake.

Den spanske konditoren flyttet til Norge og Oslo for tre år siden. Etter å ha jobbet i Pascal, Kumi, Sommerro Hotel og Ville Inkognito, åpnet han i sommer sitt eget lille konditori i hovedstaden. 

– I forkant av åpningen arrangerte jeg noen pop up-salg for å undersøke hvilke av produktene mine som ville slå best an. I Japan er det mange små kafeer som spesialiserer seg på ett eller to produkter, og jeg hadde lyst til å starte et sånt sted, forteller Diego.

Det viste seg at den baskiske ostekaken hans slo spesielt godt an på pop up-salgene. Derfor åpnet han et lite konditori som ikke har så mye annet enn baskisk ostekake (i ulike varianter) og kaffe på menyen. 

– Dette er ekte baskisk ostekake, for jeg er tro mot den originale oppskriften fra La  Viña i San Sebastian, sier Diego.

Konditor Diego Gil Hernandéz satser på brent baskisk ostekake og kaffe i sin lille kafé på Ila i Oslo.

Årets smak i 2021

Pinxto-baren La Viña ble startet av to brødre og konene deres i 1959. I dag drives den av Santiago Rivera, som er andre generasjon i familiebedriften. Da han tok over driften i 1987, begynte han å eksperiementere mer på kjøkkenet. Gjennom denne eksperimenteringen fant Santiago Rivera opp den brente baskiske ostekaken i 1988. "Det du lagde der, må du aldri slutte å lage", skal faren hans ha sagt da.

Santiago fortsatte å lage ostekaken sin, men det var først fra 1997 og utover at den ble virkelig populær. Da begynte de å oppbevare ostekaken i romtemperatur, etter tips fra en fransk kokk. Utover på 2000-tallet økte turismen i området, og slik ble den baskiske ostekaken kjent i stadig flere land i verden. I 2021 ble brent baskisk ostekake kåret til Årets smak av New York Times, og dette ble starten på den voldsomme trenden som fortsatt gjør seg gjeldende i dag. 

– Det er riktignok en trend, men den er langvarig. Jeg tror at baskisk ostekake kommer til å bli en ny klassiker på linje med New York Cheesecake, sier Diego Gil Hernandéz.

Ekte vare: – Jeg er tro mot den originale oppskriften fra La Viña i San Sebastian, sier Diego Gil Hernandéz

Utvider allerede

– Hvordan skal en perfekt brent baskisk ostekake være?

– Den skal være karamellisert på toppen og kremete på innsiden. Ifølge den originale oppskriften fra San Sebastian skal den verken ha skorpe eller kjeksbunn. Santiago Rivera fant nemlig ut at kjeksbunnen tar bort mye av smaken fra selve kaken, sier Diego.

– Du åpnet Hernandéz Oslo 20. juni. Hvordan har de to første månedene gått?

– Det har gått helt utrolig bra. Det er mange som har delt innhold om Hernandéz Oslo i sosiale medier, og jeg har solgt mye mer enn forventet, både i kafeen, på nett og gjennom Amoi. I starten leverte jeg dessuten kaker til en del andre kafeer og restauranter i Oslo. Det måtte jeg slutte med fordi det ble for mye for meg. Men nå har jeg akkurat ansatt en ny konditor som skal hjelpe meg i helgene. Jeg skal også flytte produksjonen til et større kjøkken, så nå kan jeg snart gjenoppta leveringen til de andre kafeene og restaurantene, forteller han.

Må stekes riktig

I Stavanger er det også flere kafeer og restauranter som serverer brent baskisk ostekake, deriblant Sirkus Renaa.

– Vi var først ute i Stavanger med brent baskisk ostekake. Fordi Sven Erik Renaa elsker denne kaken har vi hatt den på menyen helt siden åpningen i 2020, og den har bare blitt mer og mer populær for hvert år. Jeg tror at mange liker den fløyelsmyke konsistensen og at den ikke er for søt. Hos oss serveres den med bringebærcoulis, forteller konditorsjef i Sirkus Renaa, Hege Andersen.

– Er det vanskelig å lage brent baskisk ostekake?

– Nei, men det er par småtriks du må kunne. Det viktigste er å steke den riktig. Dersom man steker en baskisk ostekake for mye, blir den kornete og litt for fast, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS