Studentene på den nye høyere yrkesfaglige utdanningen: Fra venstre bak: Tom Erik Stråbø Kristensen BKLF, Ida Sandal Sverre Sætre Konditori, Mette Klever Sørumsand vg skole, Barbera Elena Rodriguez Solér Grand Hotel Oslo, Geir Ove Lund Baker Brun Bergen, Ingunn Bakken-Nordløkken - Godt Brød, Nicolay Hansen - Geheb Conditori, Kim Andre Svalstad Øien - Jenseg bakeri og konditori as, Ludvig Andersen - ML Plenum AS, Ellen-Christine Lendengen - DSM-Firmenich, Rikke Sandanger Rosnes - Sola Strand Hotel, Elin Ljåstad - Nobel Catering & Conditori, Gunvor Fiskå - Ryfylke bakeri og konditori, Ingrid Fidje Thommesen - Geheb Conditori AS, Viktoria Støtvig Dobbinga - Craig Alibone Patisserie & Champagneria, Tonje Lütcherath Olsen - Lutchfood drift as, Tom Kriebel - Lærlingekompaniet, Veronica Buar Eriksrud - Nærbakst Øst AS, Edvard Strand - FASVO AS, Ida cathrin Hansen - Nærbakst øst as, Hege Andersen - Sirkus Renaa, Jostein Ausland - Idun Industri. Foran fra venstre: Lars Lindland -Faglærer, Frank Natås - Baker Brun, Lillian Mæland - IDEA Kompetanse Arbeid og Inkluderering AS, Kjetil Dale Aas - Mesterbakeren AS, Vibeke Finkenhagen Langås - Stompen Bakeri Og Konditori As, Tordis Helene Korsmo - Geheb Conditori AS og Andrea Ingelsrud - Ingelsrud konditori.

Dette er studentene på det nye fagskolestudiet  

Mandag møtte 28 spente studenter på den nye høyere yrkesfaglige utdanningen i baker- og konditorfaget. 

28 baker- og konditorsvenner møtte mandag sin nye lærer, Lars Lindland, på Sørumsand videregående skole. Det er her de fysiske samlingene skal foregå, totalt fire samlinger i løpet av studietiden. Resten av studiet foregår på nett. Studiet tilbys av Fagskolen i Viken.

– Første dag har gått fint, vi bruker litt tid på å bli kjent og går gjennom hvordan undervisningen skal foregår resten av året, sier faglærer på studiet, Lars Lindland.

Lindland sin rolle på studiet vil være å fasilitere, og tilrettelegge for å omsette studieplanen til konkret læring. 

Dypere innsikt i faget

Det er en god del kjente ansikter blant studentene, to kommer bort for en prat med Bakeri.net.

– Jeg har vært en del av arbeidsgruppen som bidro med å trekke de store linjene til hva dette studiet skulle inneholde, og ønsket selv å studere. Jeg er glad for at jeg kom inn, sier Kjetil Dale Aas, fag- og prosjektleder i Mesterbakeren, samt leder av Baker- og konditorlandslaget.

– Hva ønsker du å få ut av dette studiet?

– Det er primært å få en dypere innsikt i hele faget. Jeg vil gjerne lære mer om alt som faget innebærer, og den kunnskapen vil jeg få god bruk i min daglige jobb hvor jeg har ansvar for blant annet lærlinger og rekruttering i Mesterbakeren.

Hege Andersen, (produksjonsleder i Sirkus Renaa og tidligere Baker- og konditorlandslaget), er også en av studentene som er kjent for de fleste av Bakeri.nets lesere.

– Hvilken kompetanse tror du at du vil tilegne deg i dette studiet, Hege?

– Som Kjetil, er jeg på jakt etter en dypere forståelse av faget i de fleste ledd. Som mellomleder er det viktig å ha kunnskap om mange prosesser, og jeg tror dette året vil bidra til å øke denne forståelsen.

– Vi er jo i en bransje med små marginer, og jeg tror det krever mer kunnskap om råvarer, økonomi, bærekraft og produksjonsteknikk for å skape levedyktige, solide bedrifter. Det å forstå totalen bedre, tror jeg vil bidra til en mer balansert produksjon. Som er litt av forhåpningene jeg har med å være med på dette, sier Hege.

Skal jobbe godt med studieplanen

Studentene skal gjennom en generell del i oppstarten, før de skal spesialisere seg mer mot sine respektive felt, altså bakerfaget eller konditorfaget.

Faglærer Lars Lindland håper å kunne gi alle studentene et reelt kompetanseløft i det nye studiet.

– Vi må gjøre en avveining på hvor skillet skal gå mellom generell del og spesialisering i emne 1. Vi skal dekke et bredt område i den generelle delen, og gå i dybden i to ulike fagretninger i spesialiseringsdelen av studiet. Og alt skal foregå i løpet av ett skoleår. En krevende oppgave, men vi skal bruke tiden godt og få til det.

– Studentene har totalt sett både en bred erfaring og kompetanse fra ulike deler av bransjen, men de skal samtidig lære mye nytt. Vi må jobbe godt med studieplanen, og sørge for at vi treffer rett nivå. Målet er at alle skal få et bredere perspektiv, og at studiet skal gi et reelt kompetanseløft for alle studentene, avslutter Lindland.

Powered by Labrador CMS