Dame som står og kjevler ved et bakebord.
Andrine Desiree Olavsen er lærekandidat i bakerfaget hos Asker Produkt. Det har gitt henne nye muligheter i livet.

– Har forandret livet mitt

Andrine Desiree Olavsen er lærekandidat i bakerfaget. Muligheten hun har fått i Asker Produkt har forandret livet hennes. Målet er kompetansebevis i november.

Lærekandidat

Lærekandidat er en ordning for de som ønsker videregående opplæring i bedrift, men som ikke har forutsetninger for å nå kravene til fag- og svenneprøven. Kandidatene får individuelt tilpasset opplæring i utvalgte deler av læreplanen. Lærekandidat er en grunnkompetanse som kan bygges videre til yrkeskompetanse. Opplæringen blir avsluttet ved at lærekandidaten går opp til en kompetanseprøve.

Andrine Desiree Olavsen bor på Hønefoss, men møter hver dag opp hos Asker Produkt i Asker. Den lille timen i reisetid hver vei investerer hun mer enn gjerne.

– For meg er dette en unik mulighet. Jeg er fra en liten by uten like mange muligheter for tilrettelegging. Derfor synes jeg det er veldig fint å få være et sted som kan tilpasse seg både meg som enkeltindivid og bedriftens behov. Her føler jeg at jeg kan være meg selv, sier Andrine som er motivert til å lære alt i faget.

Lyst til å lære 

– Jeg får mange fine muligheter til å lære mange spennende ting. Personlig er jeg veldig ivrig og vil gjerne lære alt. Jo mer jeg lærer, jo mer har jeg lyst til å lære. Jeg synes det er veldig viktig å lære det grunnleggende slik at jeg kan gå ut i et ordinært løp senere som kan gi meg en vanlig jobb som baker i hvilket som helst bakeri, sier Andrine.

Hun skryter av det gode arbeidsmiljøet hos Asker Produkt.

– Du skaper ikke bare venner på jobb, men du vanker også med dem etter arbeidstid. Jeg er heldig og kan være sosial både med kolleger og kunder som er innom. Vi er en liten gjeng som stortrives sammen, sier den lærenemme lærekandidaten.

Andrine Desiree Olavsen stortrives som lærekandidat i bakerfaget.

I rute til kompetansebevis 

Asker Produkt

Asker Produkt gir individuell fagopplæring og arbeidsinkludering gjennom produksjon av varer og tjenester markedet etterspør. Målet er vekst og arbeidsinkludering – å skape god livskvalitet gjennom inkludering og reell deltakelse i arbeidslivet.

Bedriften har egen avdeling med bakeri, konditori og kald- /varmmat. Fagteamet med baker, konditor og kokker følger et matfaglig program, «Ekte og Enkelt», hvor anerkjente fagpersoner som Arne Brimi, Tom Victor Gausdal og Frode Selvaag er mentorer. I matproduksjonen legger Asker Produkt vekt på bruk av kortreiste og gjerne økologiske råvarer.

Det lages produkter til eget bakeriutsalg i Asker, Den Glade Baker, Den Glade Kafe, kantiner og cateringleveranser til både privat og bedriftskunder.

Jonas Myhren er leder for bakeriet og arbeidsleder. Han bekrefter Andrines ivrighet og skryter av hennes stå-på-vilje.

– Andrine var egentlig lærekandidat i konditorfaget, men vi fant ut at baker passet bedre for henne og hennes behov. Og hun har ikke skuffet i jobben. Hun har en utmerket god fremgang og vi er godt på vei mot å ta kompetansebevis i november. Hun har virkelig gjort en god jobb og er veldig ivrig.

– Litt for ivrig, kanskje?

Spørsmålet kommer kjapt fra Andrine og latteren runger.

Andrine er veldig ivrig på produktutvikling og synes det er veldig gøy å være med på å påvirke hverdagen i bakeriet. Hun har blant annet vært med å utvikle bakeriets rugbrød.

– Hos Asker Produkt ser jeg at det jeg jobber med gir resultater, sier Andrine.

Anbefalte lærekandidat 

– Læreren min anbefalte meg å bli lærekandidat fordi de kunne tilpasse opplæringen litt bedre til meg. Jeg var veldig sta og skulle helst ha svennebrev, men jeg fikk være på konditoriet hos Asker Produkt og synes det var veldig stas. Etter hvert fikk jeg en lærekandidatkontrakt. Det er historien hvordan jeg som en liten jente fra Hønefoss gikk til å havne i Asker, sier Andrine som er takknemlig for at hun hørte på læreren og endte som lærekandidat bakerfaget.

Hardt arbeid og mye å lære 

Men noe slaraffenliv er det ikke.

– Nei, å være lærekandidat er ikke noen dans på roser. Det er hardt, men det er veldig verdt det. Hos Asker Produkt har jeg fått fantastiske muligheter som jeg skulle ønske at flere kunne fått. Det har kort og godt forandret livet mitt.

– Hva har du lært så langt? 

– Den lista er lang. Jeg har fått grunnleggende kunnskap om hele deigprosessen. Jeg kan lese en oppskrift, veie opp, elte og slå opp eller ha i former, steke, ta ut av former, fryse og pakke. Jeg har også lært hva arbeidslivet er, og hva det har å gi. Jeg har lært hva som forventes av meg og hva jeg kan bidra med. Jeg har også lært hvorfor rutiner er veldig viktig. Ikke bare rutiner for å komme seg opp om morgenen, men rutiner med å vaske og skure eltekjeler. Og så har jeg lært faguttrykk. Det synes jeg er veldig stas.

– Til sammen er det grunnlaget for hvordan jeg kan komme meg til et ordinært løp, avslutter Andrine.

Gruppe med mennesker som viser frem bakeriprodukter.
En stolt Andrine Desiree Olavsen sammen med andre stolte ansatte Asker Produkt og Grand Hotel i forbindelse med bakeriets avtale med Oslo-hotellet. Fra venstre foran Andrine Desiree Olavsen (lærekandidat bakefaget), Toril Flåskjer (hotelldirektør Grand Hotel), Britt Erlandsen Villa (daglig leder Asker Produkt) og Sara Mortensen (leder salg/CRM og Den Glade Baker. Bak fra venstre: Jonas Myhren (leder bakeri og arbeidsleder), Vetle Hareide Hansen (baker og konditor), Tobias Göbert (assisterende kjøkkensjef Grand Hotel), Petter Mathisen (leder konditori og arbeidsleder), Mark Manzanares Ampil (lærling konditorfaget) og Niklas Lemstrøm (kjøkkensjef).
Powered by Labrador CMS