Heidal Ysteri er blitt et svært populært bakeri
– Det pleide å være veldig stille her. Nå har vi opp mot 900 gjester daglig.
Fjellbygda Heidal ligger øverst i Gudbrandsdalen ved porten til Jotunheimen, og her har det vært osteproduksjon på setrene i uminnelige tider. I 1920 fikk dalen sitt første dampysteri, som senere ble til Østlandsmeieriet og Tine. I 1995 valgte Tine å legge ned ysteriet i Heidal, og det ble kimen til nye Heidal Ysteri, som åpnet i 1999.
– Det er litt skummelt at du kaller oss for bakeri. Vi er jo et ysteri, påpeker daglig leder for både oste- og bakeriproduksjonen ved Heidal Ysteri, Hege Krukhaug.
Hun understreker at Heidalsosten har vært kokt i over 100 år og forteller at hun selv har vært med i rundt 30 år.
– For åtte år siden fikk vi muligheten til å overta nabohuset på tomten. Da kom vi på at vi ville bruke det til å bake litt til sommergjestene våre. Det var sånn det startet. Som en bitteliten greie, sier Krukhaug.
Influencer-effekten
– Og nå er det blitt til en litt større greie?
– Ja, i sommer har det vært helt galimatias her. Vi har hatt opp mot 900 gjester daglig, noe som er helt vilt. Det pleide å være veldig stille her. Planen var ikke at det skulle bli slik, sier Krukhaug.
Hun forteller at antall besøkende til bakeriet vokste jevnt og trutt i starten, men at trafikken har tatt seg ekstra opp de to siste årene.
– I fjor hadde vi besøk av reiseinfluenceren Helene Myhre. Hun omtalte også kanelbollene våre i en artikkel på VG Nett, og etter dette merket vi en tydelig økning i antall gjester til bakeriet.
Tradisjonell gjærbakst
Helene Myhre har nesten én million følgere på sin Instagram-profil @helenemoo. Også i år har hun nevnt Heidal Ysteri som et av de beste stedene å kjøpe kanelboller i Norge.
– Også i år har vi hatt en stor økning i antall gjester, sier Krukhaug.
I tillegg til kanelsnurrer selger bakeriet til Heidal Ysteri vaniljesnurrer, skolebrød, rosinboller og espressoboller, fem ulike brød, kaker, kjeks, mye påsmurt og ysterivaffel. Mange av produktene inneholder ost eller prim fra ysteriet.
– Hva kjennetegner baksten deres?
– Vi baker helt vanlig og tradisjonell gjærbakst med oppskrifter som vi har fått av familie og venner. Det er ingen av oss som er utdannet baker eller konditor. Men personlig har jeg alltid vært glad i å bake, og om sommer får vi hjelp av veldig mange flinke ungdommer fra bygda, forteller Krukhaug.
Noe må gjøres
– På nettsiden deres er det lite informasjon om baksten?
– Ja, som sagt, vi driver jo et ysteri. I fjor fikk osten vår bronse i VM, så det er en god del interesse fra utlandet for den. Da er det ikke så greit å legge ut masse bilder av kanelboller på nettsiden vår. Vi har heller ikke behov for noe mer markedsføring av bakeriet. Der er kapasiteten vår allerede sprengt.
– Er det aktuelt å utvide?
– Ja, vi har innsett at noe må gjøres. Bygget er ikke egnet for å huse så mye bakerivirksomhet som vi har i dag. Skal vi fortsette med dette, så trenger vi bedre arbeidsforhold. I dag sliter vi blant annet med at vi må bære tunge melsekker langt.
– Selger dere mer ost som følge av bakeriboomen?
– Ja, dette gir økt salg begge veier. De som kommer for osten kjøper ofte med seg bakst i tillegg, og de som kommer for baksten kjøper gjerne også ost, sier Krukhaug.