Helt uten tilsetningsstoffer: Bakermester og produktutvikler Remy Corbet i Mesterbakeren brukte lang tid på å utvikle Urkraft Havrebrød med spelt.

– Hemmeligheten ligger i prosessen

Mesterbakerens Urkraft Havrebrød med spelt er et industribakt brød helt uten tilsetningsstoffer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har brukt mye tid på å utvikle dette brødet, og vi er veldig stolte over resultatet, forteller produktutvikler Remy Corbet og kategorisjef Anne Øygard i Mesterbakeren til Bakeri.net.

Nyheten Urkraft Havrebrød med spelt er noe så sjeldent som et brød helt uten tilsetningsstoffer i dagligvaremarkedet. Det inneholder heller ikke noe sukker eller andre søtningsmidler.

– Stadig flere forbrukere, og spesielt de yngre, ønsker å spise brød uten tilsetningsstoffer. Derfor var vi interessert i å utvikle et slikt brød, samtidig som Møllerens var interessert i å utvikle et havrebrød til Urkraft-serien sin. Dette er en serie med sunne og ukompliserte kornbaserte produkter som appellerer til mange unge forbrukere. Møllerens tilhører samme konsern som Mesterbakeren, og derfor var det naturlig for oss å inngå et samarbeid, forteller Øygard. 

Bedriftshemmeligheter

Det er Mesterbakerens bakermester og produktutvikler Remy Corbet som har utviklet resepten til Urkraft Havrebrød med spelt, som altså er et industribakt brød helt uten tilsetningsstoffer. 

– Det å bake uten tilsetningsstoffer krever mer av både tid, effektivitet og plass, forteller han.

– Hvordan fikk du det til?

– Hemmeligheten ligger i prosessen, svarer bakermesteren.

 Kategorisjefen utdyper:

– Det er vanskelig å lage et industribakt brød helt uten tilsetningsstoffer. Du skal treffe på volum, saftighet, holdbarhet og flere andre parametere hver gang. Det er ikke bare å slenge alle ingrediensene sammen, og derfor er prosessen og teknikkene som brukes bedriftshemmeligheter, sier Øygard.

Oppskåret grovbrød på en trebenk.
Urkraft Havrebrød med spelt er 100 prosent grovt.

Fermentert risekstrakt

Innholdsfortegnelsen til Urkraft Havrebrød ser slik ut:

Vann (39%), sammalt speltmel (hvete) (26 %), havregryn (13 %), havrekli (12 %), linfrø (6 %), fermentert risektrakt (ris, vann, salt) (2 %), salt, hirsefrø, solsikkekjerner, gjær, bokhvetekorn, sesamfrø.

Listen består stort sett av naturlige og kjente råvarer som også brukes i private kjøkken. Det eneste unntaket er fermentert risekstrakt. Som innholdsfortegnelsen viser er dette en blanding av ris, vann og salt, og det er tilsatt 2% fermentert risekstrakt i brødet.

– Hva er fermentert risekstrakt og hvorfor bruker dere denne råvaren i Urkraft Havrebrød med spelt?

– Fermentert risekstrakt er en naturlig råvare som vi tilsetter for å gi brødet bedre smak, mer saftighet og bedre konsistens, det vil si «hold i brødskiven» slik at den ikke smuldrer opp og ramler ifra hverandre. I tillegg er det med på å gi brødet bedre holdbarhet, forklarer Corbet, som begynte å jobbe med utviklingen av Urkraft-brødet i januar 2023. 

God lansering

Det ferdige produktet, Urkraft Havrebrød med spelt, ble lansert i januar i år.

– Salget har gått veldig bra så langt. Det har vært en god lansering, forteller Øygard.

Brødet selges i Rema 1000-butikker over hele landet og koster mellom 35 og 39 kroner. Det er 100 prosent grovt, og det har fått god kritikk av blant andre klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll.

– Vi har også fått mange positive tilbakemeldinger fra kunder. Det er flere som forteller at Urkraft er blitt deres nye favorittbrød, og det synes jeg er kult. Jeg spiser det ofte selv, sier Corbet.

Powered by Labrador CMS