Imponerende vekst i nytt bakeri bygget med hjertet
Moseid Bakeri kunne bygget et enkelt stålbygg til det nye bakeriet og spart flere titalls millioner. Bygget var til og med tegnet, men de stoppet planene og bygde et bygg der sjela og lidenskapen for faget fikk bestemme. Det endte med et prosjekt til nærmere 70 millioner kroner. Resultatet? Enklere hverdag og større kapasitet. Og kundene elsker det! Omsetningsveksten er på imponerende 60 prosent!
I mer enn 60 år har familien Moseid servert brød og ferske konditorvarer på Mosby, en liten halvtime nord for Kristiansand. Gjennom fire generasjoner har de tatt vare på tradisjoner, med gode råvarer som får heve over natta og som tilberedes med få konserveringsmidler. I en familiebedrift handler det om stolthet. Og om lidenskap. Det har det gjort for alle generasjonene, der alle heter Knut. Det heter også den kommende generasjonen, men mer om det senere.
Nå har bakeriet gjort sin største satsing noensinne. Etter snart et år i drift, har det gått seg til i det nye bakeriet.
Vi møter Knut Arne Moseid og Hedli Moseid på kantina. De har tatt seg tid til en prat om det nye bakeriet og mye annet. Praten går lett i trivelig lag.
Tatt seg god tid
– Aller først: Ble det nye bakeriet slik dere har tenkt?
– Ja, faktisk! sier Hedli og Knut nesten i kor.
– Det er ikke så mye vi kunne tenkt oss å forandre på etter snart ett års drift. Jeg synes vi kom greit ut av dette. Det er jo ikke hver dag vi bygger nytt bakeri, men så har vi også brukt lang tid. Vi har sittet i to år småkranglet rundt kjøkkenbordet, sier Knut, smiler og ser på Hedli.
– Det har ikke vært mye krangling, repliserer hun før Knut fortsetter:
– Man lurer jo veldig mye på det med størrelser og sånt, så man må jo nesten rundt å se i andre bakerier. Jeg klarer ikke å se det på en tegning, men så snart jeg ser det i et bakeri så kan jeg se for meg hvor mye plass vi trenger. Man kan gjerne skrive opp kvadratmeter, men jeg må nesten se det selv. Vi har derfor vært og kikket hos mange.
– Har det vært nyttig? Kunne dere gått på en smell om dere ikke hatt prioritert å bruke tid på det?
– Ja! Vi anbefaler å ta seg god tid og dra rundt å se og få god hjelp fra leverandør. Vi har fått veldig god hjelp fra Horni Baketeknikk. De har vært helt topp.
– Ovnene har under planlegging stått på alle veggene, tror jeg. Vi tok et valg om å holde oss til én leverandør. De har levert alt av nytt uten en Wachtel steinovn som Unibak har levert. Vi var i Tyskland og kikket på steinovnen. Vi valgte å ha stein i hele kammeret og den er nå helt plastret med stein. Helst kunne vi tenkt oss å beholde den gamle ovnen, men var lot seg ikke flytte, så da ble det ny ovn. Når det er sagt, ser vi at den nye steker jevnere enn den gamle.
– Min bestefar fyrte jo med ved i steinovnen som han hadde da han startet bakeriet. Da min far tok over kjøpte han ny elektrisk steinovn på 50-tallet. Og nå bytter vi igjen.
– Så hver Knut sin ovn?
– Ja, det er helt sant, sier Hedli.
Krevende start
De tok i bruk det nye bakeriet den tredje uka i januar i år. Selv om det nye bakeriet sto ferdig før jul, tok de ikke sjansen på å ta i bruk et nytt bakeri i årets mest hektiske uker. De produserte i det gamle bakeriet og bar produktene til det nye utsalget i det nye bakeriet. I snø, sludd og regn.
– Det var en krevende periode. Det var mye snø og dritt, men det gikk det også. Vi hadde bare en uke på å tømme det gamle bakeriet. Vi Jobbet natt og dag den perioden, men vi klarte det, sier Knut.
Det nye bakeriet ble bygget vegg i vegg med det gamle. Etter at det nye bakeriet var tatt i bruk og det gamle tømt, ble det gamle plukket ned bit for bit. Det meste ble gitt bort og kom til nytte for andre. Både vinduer og takstein fikk bein å gå på.
Betydelig ledig kapasitet
– Produksjonsmessig – har det blitt en ny hverdag?
– Ja, det har blitt veldig mye mer effektivt. Vi kan kjøre større serier. Før stoppet det ofte opp på kjøl og frys. Nå har vi kapasitet. I går produserte vi for eksempel eplemuffins for frys. Før brukte vi fyllepose. Nå har vi fått fyllemaskin og kan fylle fire traller på tiden vi brukte på en tralle tidligere. Før kunne vi ikke lage mer enn en tralle, for vi hadde jo ikke plass til det. Nå kan vi bare stable inn på frysen, sier Knut.
Kapasiteten er stor. Mye større enn det de trenger. De har bygget for fremtiden og en mulig vekst,
– Vi kan gape over to utsalg til. Minst.
Satser i Kristiansand
– Tenker dere på flere utsalg?
– Det har ingen hast, sa Hedli og Knut i august. Men så er tidsbegrepet et annet hos Moseid enn veldig mange andre steder. Noen måneder senere har de sikret seg flotte lokaler i Kristiansand sentrum og er klare til å bygge opp et utsalg. Om de brukte lang tid på å planlegge bakeriet, så er de kjappe på foten i det meste. Her omsettes ord og tanker til handling i et imponerende tempo. Og det er ingen halvveise løsninger. Alt gjøres med lidenskap for faget, slik det står på veggen på det nye bakeriet.
Og satsingen på kvalitet i alt de gjør, gir et solid signal ut i markedet og bidrar til å forsterke en allerede solid merkevare.
Satser på glutenfritt
Det nye bakeriet har full kjeller og har plass både til parkering av biler, separate råvarelager til det ordinære bakeriet og til det glutenfrie bakeriet.
Og fremfor alt gir de nye lokalene i kjelleren plass til et helt atskilt glutenfritt bakeri. I staben har de allerede en baker som har bakt mye glutenfritt og en baker som selv har glutenallergi.
Det nye bakeriet produserer ferske glutenfrie varer tre dager i uka. De andre dagene selger de fra frys.
Ambisjonene med det glutenfrie bakeriet er som alt annet hos Moseid. Det er gjort med lidenskap. Bakeriet har fått både tralleovn, steinovn og frys-rask. Hele varestrømmen er atskilt fra hovedbakeriet og gjør at bakeriet ikke trenger å deklarere med «spor av».
I bakeriet lager de fire-fem ulike typer brød, kanelknuter, boller, julekaker, potetkaker og lapper. Og kakebunner og helt sikkert mye annet etter hvert. For ambisjonene for glutenfri-satsingen er stor.
– Hvis vi får mange kunder som liker våre produkter, så kan dette bli kjempestort!
Potetkake-linjen i gang igjen
Arbeidskapasiteten og besluttsomheten hos Moseid slutter ikke å imponere. For etter at bakeriet er tatt i bruk og alt går på skinner, blåses det liv i prosjekt etter prosjekt. Den gamle potetkake-linjen som ble pakket unna på grunn av plasshensyn, har igjen oppstått.
– Vi kjøpte et gammelt meieri på Vennesla der vi hadde en kjevlelinje, men så leide min far ut lokalene til en tannlege, så da mistet vi det lokalet. Da flyttet vi kjevlelinjen ned hit, men vi hadde ikke plass og fikk ikke brukt den linjen. Nå har vi bygget den opp igjen her.
– Og så tenker vi å satse på grislet brød. Det hadde vi for mange, mange år siden. Det er mye arbeid, men litt gøy. Vi synes det er litt gøy med litt håndverksting som det ikke er så mye av rundt oss. Vi har den gamle grislaovnen og tar den nå i bruk igjen.
Nytt bakeri, stadig nye prosjekter og søndagsåpent bakeriutsalg, gir et stort tempo for familien Moseid.
– Før hadde vi søndagene fri, men nå har vi jo åpent på søndager også. Det begynte vi med det i det nye bakeriet. Og søndagen har blitt en bra dag. Vi er veldig imponert over søndagen. Da er det masse folk her.
Og det er som alt annet hos Moseid. Skal det gjøres, så skal det gjøres skikkelig. Det er ikke søndagsåpent bare på sommeren eller i høysesongene. '
– Hvis vi skulle begynne med det, så må vi bare ha det fast. Men vi kan jo ikke stå her hver søndag selv, men det har vi gjort til nå, sier paret og ser på hverandre. Og smiler. De vet hva som kreves.
Sterk omsetningsvekst
Etter kjempesatsingen på det nye bakeriet opplever de en omsetningsvekst på 50–60 prosent sammenlignet med i fjor.
– Hvorfor?
– Det var mye frem og tilbake hvordan vi skulle bygge det nye bakeriet. Først var det en stålkasse, altså et stålbygg med et utsalg i. Det var en billig og grei løsning, men du mister sjela. Det var på en måte ikke gøy lenger da. Vi mistet helt gnisten til det vi holder på med. Vi hadde lyst til å lage noe som var litt mer unikt, sier Hedli som forteller at stålbygget var tegnet.
Men så tok de en solid fot i bakken. Det gjorde at de valgte en annen retning. En retning som kostet dem flere titalls millioner mer.
– Vi fant ut at skal vi drive med bakeri, så må vi gjøre det slik vi synes det er gøy. Vi er ikke et industribakeri. Vi er et håndverksbakeri og det har vi lyst til å vise i bygningen. Derfor har vi bygget produksjonen i tre og malt med gammel komposisjonsmaling som er laget av rugmel. Det er kjempegøy å få bruke våre råvarer i behandling av bygget vårt. Det lokale historielaget var her og lærte oss å koke maling og laget noen fargeprøver.
– Det var veldig gøy da vi rev i det gamle huset og fant den gamle steinovnen. Den har vi allerede begynt å bruke og planlegger å ha litt brødkurs, pizzakurs og kanskje litt arrangement på kveldene.
– Så mottakelsen av det nye bakeriet har vært bedre enn dere håpet på?
– Ja, er du gal! Helt enormt!
– Hedli var så nervøs at hun lå våken om natta og telte perlestaffene i panelet, sier Knut og latteren runger i veggene.
For det har sannelig kommet kunder til det nye bakeriet på Moseid, en liten kjøretur fra Kristiansand sentrum. Kundene kommer langveis fra og tar det som en attraksjon for å oppleve noe litt unikt og annerledes.
– Er det flere kunder eller handler de bare mer?
– Det mye mer kunder. Det er veldig mange tilreisende fra Kristiansand, Tvedestrand, Mandal, Stavanger, Flekkefjord og Kvinesdal. Det er mange som er på skikkelig langtur, sier Hedli.
Og det på tross av dårlig merking. Veivesenet gir ikke lov til å skilte til bakeriet.
– Vi har mange innom som kjører oppover Setesdalen. I sommer hadde veldig mye turister og bobiler innom her. Hele dalen er jo en hyttedestinasjon, sier Hedli.
Det er ikke bare utsalget etterspørselen har vokst. De har fått flere leveranser ut av huset til restauranter og serveringssteder. Smørebiten har også tatt seg veldig opp. Nå steker de store sandwichbrød som gir mindre skalker og svinn.
Nå går 30 prosent av produksjonen ut av huset og de resterende 70 prosentene selges over egen disk.
Opptatt av varetrykk
Da vi kom inn i bakeriutsalget ble vi møtt av svært velfylte disker.
– Vi er veldig opptatt av varetrykk. Det må bugne og vi passer på at vi har varer helt til vi stenger. Ved dagens slutt gir det overskuddsvarer til Blåkors, Frelsesarmeen, Frivillighetssentralen og andre veldedige organisasjoner.
– Vi har folk i butikken helt til vi stenger. På fredager har vi åpent til 18.00. Hvis de kommer til tomme disker flere ganger, så kommer de ikke tilbake. Den sjansen vil vi ikke ta, sier Hedli.
Ny Knut på plass
På Moseid har bakeridriften gått i arv i to ledd allerede. Den tredje generasjonen hadde ikke vist så stor interesse. Med navnet var på plass. Selvsagt heter også sønnen til Knut også Knut på samme møte som han en er oppkalt etter sin egen far Knut. Sånn skal det være på Moseid.
Og nå gleder Hedli og Knut seg over at sønnen har begynt i bakeriet.
– Det er veldig gøy at Knut har blitt med og nå er lærling. Plutselig viste han sin interesse for bakeriet. Vi har også en datter som er sykepleier, men som er litt med i bakeriet av og til. Vi synes det er veldig kjekt at neste generasjon kommer med. I alle fall når vi investerer slik vi gjør.
At sønnen Knut havnet i bakeriet var likevel litt tilfeldig.
– Han jobbet hos en maskinentreprenør og ble permittert på grunn av lite aktivitet. Da ble han hanket inn i bakeriet og så har han blitt værende. Vi hadde nok investert uansett, men med satsingen vi har gjort, er det flott at neste generasjon er interessert.
For Hedli og Knut er det som med generasjonene før dem. Det har også barna sett gjennom sin oppvekst. Bakeriet krever både mye arbeid og fokus.
– Driver du bakeri, så er det bakeri alltid. Det er det livet dreier seg om. Da må du nesten like det. Derfor har vi også gitt barna valget om at de gjerne må bli noe annet hvis du ønsker. Før var det kanskje mer selvsagt at neste generasjon skulle ta over, sier Hedli.
Knut vet hva hun snakker om.
– For min del var det frivillig tvang, men jeg har trivdes med det. Jeg har gått bak min far hele tiden.
– Dette vi liker og vil holde på med
I forkant av gigantsatsingen de nå har bak seg, så har de også gått noen runder med seg selv og spurt seg om virkelig skulle satse så mye penger i bakeriet og bygge videre på familiebedriften. Eller skulle de heller selge bedriften og finne på noe annet i livet?
– I alle disse diskusjonene har vi alltid falt ned på at det er dette vi liker og vil holde på med.
For det er ikke småpenger familiebakeriet har investert i det nye bakeriet. De er litt usikre på hvor det hele landet, men et sted mellom 60 og 70 millioner har de brukt.
– Det hadde jo vært mulig med et billigere alternativ?
– Ja, men det ble ikke en stålkasse av et bygg. Totalkostnaden er med alt fra reguleringsplanen og frem til bygget sto klart til bruk fullt utstyrt. Det har vært et omfattende prosjekt og vi valgte å leie inne en egen prosjektleder som styrte prosjektet for oss, slik at vi kunne drive med baking og drift av bakeriet. Det fungerte veldig bra for oss og vi kan gjerne anbefale andre å gjøre det samme, sier Hedli og Knut.
Knut i alt
Sukkerknute er bakeriets mest populære produkt og historien om bakeriet der Knut for Knut har tatt sin tørn i bakeriet er det kanskje noe med dette produktet. Det er kanskje ikke tilfeldig at det er sukker-knut-e som er bestselgeren.