Jubileumsfest og nyåpning
Onsdag 6. november ble W.B. Samsons 130-årsjubileum feiret på Egertorget i Oslo, som er stedet hvor det hele startet i 1894.
I år er det 130 år siden Wilhelm Bismark Samson (født 1871) åpnet sitt første bakeri på Egertorget i Oslo. Mye har forandret seg siden den gang, men den samme familien driver fortsatt et bakeriutsalg i det samme lokalet.
– I anledning dette jubileet har vi pusset opp filialen på Egertorget, og så valgte vi å kombinere jubileumsfest med nyåpning. Det er ikke sånn at vi feirer alle jubileer like mye, men vi bestemte oss for å gjøre litt ekstra ut av dette, sier Carl Fredrik Samson, som er femte generasjons eier og driver av W.B. Samson.
Ordføreren klippet snoren
Han forteller at 130-årsjubileet har vært i fokus gjennom hele året, men at hovedfeiringen var markeringen på Egertorget 6. november. Arrangementet startet klokken 10:45 og var åpent for alle. Kampen Janitsjarorkester spilte opp til fest, og det ble servert nystekte wienerbrød fra bakeriet. Oppmøtet var bra, med en god blanding av inviterte gjester og tilfeldige forbipasserende. Til og med byens ordfører, Anne Lindboe (H), var med på feiringen av Oslos eldste bakeri denne formiddagen. Hun holdt først en tale til ære for jubilanten, og etterpå fikk hun selv æren av å foreta den offisielle nyåpningen av kaféen. Lindboe klippet over snoren klokken 11, og kort tid etterpå var det lille lokalet stappfullt av folk.
– Oslos ordfører har selvfølgelig mye å gjøre, så vi er veldig takknemlige for at hun tok seg tid til å være med på feiringen vår. I talen sin snakket hun blant annet om verdien av å ha virksomheter som forblir i bybildet gjennom generasjoner. Hun understreket også viktigheten av at byens befolkning har tilgang til sosiale møteplasser, ikke minst i en tid da mye kommunikasjon foregår digitalt. Et bakeri handler ikke bare om bakervarer, men også om menneskemøter, sier Carl Fredrik Samson.
– Hvordan ser kaféen ut etter oppussingen?
– Hele lokalet fremstår i ny drakt, for det er gjort en grundig og omfattende renovering fra gulv til tak. Vi har valgt å bevare enkelte historiske elementer, men stilen er en nytolkning tilpasset vår moderne tid, forteller Carl Fredrik.
Løfter frem wienerbrødet
I anledning 130-årsjubileet har W.B. Samson også "pusset opp" et av sine eldste og mest tradisjonsrike produkter, nemlig wienerbrødet.
– Wienerbrød er en klassiker som har vært med oss gjennom hele vår 130 år lange historie, og det er mange grunner til at dette produktet aldri har gått helt av moten. Men de siste årene har nok wienerbrød havnet litt i skyggen av for eksempel kanelboller. Derfor ønsket vi nå å løfte wienerbrødet litt frem fra glemselen og gi det den oppmerksomheten som det fortjener. Vi har blant annet lansert en oppgradert versjon som er sprøere og saftigere enn noen gang. Mottakelsen har vært veldig god, og fremover vil vi satse enda mer på wienerbrød. Vi ønsker blant annet å eksperimentere mer med ulike fyll og smaker. Kanskje kan wienerbrød bli et spennende og trendy produkt igjen, sier Carl Fredrik, som driver familiebedriften sammen med broren Per Christian.
– Hvordan føles det å ha ansvaret for en så gammel og tradisjonsrik familiebedrift?
– Det er faktisk mange som spør oss om det er tungt ansvar å bære. Svaret er at vi uansett ikke har tid til å tenke så mye på fortiden. Hverdagen i et bakeri er krevende og hektisk med konkrete utfordringer som må løses her og nå. Men vi prøver jo å tenke litt langsiktig, for man ønsker selvfølgelig ikke å være den generasjonen som gjorde mye uklokt og fikk alt til å gå over styr.
I stadig utvikling
W.B. Samson er i dag en kjede som består av i alt 23 filialer i Oslo og omegn. Da bakeriet ble startet i 1894 foregikk produksjonen i kjelleren til kafeen på Egertorget. Dette bakeriet vokste de imidlertid ut av allerede i 1911, og siden den gang har produksjonen vært lokalisert i Gyldenløves gate 8.
Under krigen holdt W.B. Samson produksjonen i gang ved at folk leverte inn rasjoneringskort i bytte mot brød. Disse ble så samlet inn sentralt og levert inn til møllene i bytte mot mel. Da kronprins Harald giftet seg med sin Sonja i 1968, var det W.B. Samson som leverte bryllupskaken.
Fjerde generasjon ved Morten Samson begynte å jobbe i familiebedriften i 1977. I løpet av 1980- og 1990-tallet åpnet han en rekke nye filialer i Oslo og Akershus. Femte generasjon ved Carl Fredrik og Per Christian Samson startet i bedriften i 2007. Carl Fredrik er i dag daglig leder og Per Christian er styreleder.
I 2012 åpnet W.B. Samson også en filial på Oslo Lufthavn Gardermoen, og året etter begynte de med servering av pizza, øl og vin på kveldstid.
En annen stor endring kom i 2019. Da ble hele produksjonslokalet på Frogner bygget om for å imøtekomme den økte etterspørselen etter steinovnsbakte håndverksprodukter. Dermed gikk de på mange måter tilbake til opprinnelsen.