Kaffebønna Bakeri skal levere spesialbrød til Hurtigruten
Håndverksbakeriet i Tromsø ble spurt om å lage brød med to helt spesielle ingredienser.
– I vår fikk vi en telefon fra Øistein Olsen, som er kulinarisk direktør i Hurtigruten. Han lurte på om vi kunne utvikle og produsere brød med mask fra Macks Ølbryggeri og taremel fra Lyngen Seaweed, forteller Jørn Roger Olsen, som er daglig leder i Kaffebønna Bakeri.
Bakgrunnen for den spesielle forespørselen var at rederiet ville forsterke sin allerede sterke satsing på bærekraft ytterligere. Det var ikke så mye mer å gjøre med rederiets egne konsepter, og derfor hadde Øistein kommet på ideen om å gjøre noe sammen med Hurtigrutens leverandører.
– Han tenkte først på Macks Ølbryggeri, som har vært fast leverandør av øl til Hurtigrutens skip i alle år. Han visste at reststoffet etter ølbrygging er en næringsrik blanding som ofte blir brukt til dyrefôr, men som også kan brukes i mat til mennesker. I tillegg tenkte han på Lyngen Seaweed, som er en leverandør av ulike tareprodukter til Hurtigruten. Denne taren hadde så langt blitt brukt i både middagsretter og såpestykker. Nå lurte Øistein på om taren også kunne brukes i brød. Han ble tipset om å kontakte Kaffebønna Bakeri fordi vi hadde litt erfaring med bruk av mask i brød, forklarer Jørn Roger.
Måtte bli to brød
Selv tente han umiddelbart på ideen om å lage brød med mask og tare.
– Bærekraft er noe som vi i Kaffebønna Bakeri er veldig opptatt av. Vi kaster for eksempel aldri brød, sier han.
Sjefsbaker i Kaffebønna Bakeri, Valentin Masaruljev, tok utfordringen på strak arm. Aller først prøvde han å lage brød som inneholdt både mask og tare.
– Det fungerte dårlig, og ganske snart var alle enige om at det måtte bli ett maskbrød og ett tarebrød. Utfordringen ble da å finne ut hvor stor prosentandel av henholdsvis mask og tare som skulle tilsettes. Det måtte en del testing til for å finne frem til passe mengde av disse spesielle ingrediensene, forteller Jørn Roger.
Det endelige resultatet ble to sunne og bærekraftige brød, hvor det ene inneholder rundt 20 prosent mask, og det andre inneholder rundt 0,8 prosent taremel.
Tarebrødet er ellers bakt på bygg, og dette brødet er det groveste av de to. Maskbrødet er finere og lettere i konsistensen, samtidig som det inneholder veldig mye fiber.
Stor betydning
Kaffebønna Bakeri leverte nylig første ladning med Hurtigruten Maskbrød og Hurtigruten Tarebrød til Hurtigruten-skipet MS Trollfjord. Begivenheten ble dekket av lokalavisen Nordlys, og nyheten om de bærekraftige brødene har fått stor oppmerksomhet.
– Telefonen min har ikke stått stille siden Nordlys publiserte saken sin. Veldig mange er nysgjerrige på å prøve de nye brødene, og vi har derfor bestemt oss for å fremskynde lanseringen av dem hos oss. Vi har nemlig fått lov til å selge dem i våre egne utsalg. Ellers er disse brødene eksklusive for Hurtigruten, sier Jørn Roger.
– Hva betyr denne avtalen for Kaffebønna Bakeri?
– Avtalen innebærer at vi skal levere et sted mellom 50 000 og 60 000 brød i året til Hurtigrutens skip. Det betyr at Hurtigruten blir en av våre aller største kunder, så det er en avtale som har stor økonomisk betydning for oss. I tillegg er dette et prosjekt som vil gi oss god profilering og markedsføring, sier han.
Kaffebønna Bakeri har sitt utspring i kaffebarkjeden med samme navn. Kaffebønna i Tromsø ble startet på slutten av 1990-tallet, og noen år senere ble virksomheten utvidet med et eget bakeri. Kaffebønna Bakeri ble senere slått sammen med håndverksbakeriet Steike Godt, som da var eid av Bakehuset Nord-Norge. Derfor eier Bakehuset Nord-Norge 51 prosent av Kaffebønna Bakeri i dag. Bakehuset Nord-Norge har imidlertid ingenting å gjøre med driften av Kaffebønna Bakeri.