Rune Kristian Elnan eide og drev restaurantkjeden Famille og bakeriet Levain sammen med sin kone Katrine Elnan.

Ny jobb i «stort bakeri som få vet om»

Rune Kristian Elnan har gått fra å drive et lite håndverksbakeri i Levanger til å bli produktutvikler for et stort industribakeri på Tolga.

Publisert

– Ja, det er spesielt å gå fra håndverk til industri. Det er på mange måter to forskjellige verdener. Men jeg tenker at det er to verdener som kan ha godt av å møtes litt oftere.

Nye utfordringer

Det sier Rune Kristian Elnan, som er utdannet kokk og konditor, men som alltid har vært en stor brødentusiast. Under navnet Sukkerbakeren har han holdt en rekke bakekurs, og i 2017 startet han sitt eget bakeri i Levanger. Sammen med kona Katrine startet han også restauranten Famille, som etter hvert ble til en liten kjede. Elnan og kona har nå trukket seg helt ut av både Famille og Levain the Bakery. 

– Vi var klare for nye utfordringer, og nylig flyttet vi til Trondheim. Jeg har begynt i ny jobb som salgssjef og produktutvikler for Staur Fjellbakeri på Tolga. Det er et stort bakeri som egentlig ikke så mange vet om. Vi produserer mye til dagligvare, men ikke under egen merkevare. Staur Fjellbakeri er dessuten et av få norske bakerier som driver med eksport. Vi eksporterer steinovnsbakte pizzabunner, nanbrød og pitabrød til Sverige, Danmark og Finland, forteller Elnan.

Fascinert av store maskiner

– Det er ganske langt fra Trondheim til Tolga?

– Jeg pendler ikke frem og tilbake hver dag. Halvparten av tiden jobber jeg fra Trondheim. Og de dagene jeg drar til Tolga får jeg gjort en del kontorarbeid på toget. Så hopper jeg rett inn i produksjonen når jeg kommer frem til bakeriet. Det fungerer veldig fint.

– Hvorfor ønsket du å begynne hos Staur?

– De kontaktet meg angående en prosjektstilling som produktutvikler. Etter noen konstruktive samtaler fant vi ut av vi ville finne på noe mer sammen. Jeg ble trigget av tanken på å jobbe med produkter som skal ut i dagligvaremarkedet i store volum. Og så må jeg innrømme at jeg alltid har vært fascinert av store eltemaskiner og store bakerovner.

Færre tilsetningsstoffer

– Hva blir dine viktigste oppgaver der?

– Jeg skal se på reseptene til eksisterende produkter, men her er det gjort mye bra allerede. Så det viktigste for meg blir å komme med noe nytt. Der er vi litt prisgitt dagligvarekjedenes ønsker, men vi ønsker også å være på hugget og overraske. 

– Hvordan kommer din erfaring som håndverksbaker til nytte hos Staur?

– Selv om jeg er vant til å jobbe på en helt annen måte, er det også mye som er likt. Deiger skal blandes og produkter skal utvikles, selv om det i industrien gjøres i en helt annen skala. Jeg tar derfor med meg mange teknikker og fremgangsmåter som jeg vil forsøke å pare med metodene som brukes hos Staur. Ellers er dette et bakeri som allerede har gjort mye for å redusere mengden tilsetningsstoffer i produktene sine, og de ønsker å fortsette i den retningen. Sånn sett er vi en god match, sier Elnan.

Powered by Labrador CMS