Talentfull: Philip Therkildsen har vunnet bakerklassen i Rogalandsmesterskapet to år på rad. Nå skal han prøve seg i NM.

Philip (21) er en av tre finalister i NM Årets Baker

Torsdag 18. april skal Philip Therkildsen konkurrere mot Romain Trigueros og Ludvig Myhre Andersen i kampen om å bli Norges beste baker.

Publisert

Det er gått hele seks år siden sist konkurransen NM Årets Baker ble arrangert. Regjerende norgesmester Nikolai Meling skal være en av fire dommere når en ny norgesmester skal kåres på Sørumsand videregående skole torsdag 18. april. Denne gangen vil konkurransen stå mellom Philip Therkildsen, Romain Trigueros og Ludvig Myhre Andersen, melder arrangøren, Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF).

Ingen hjelp fra sjefen

Philip Therkildsen (21) er den yngste av de tre finalistene. Han jobber til daglig som baker ved Sirkus Renaa i Stavanger, der han også gikk i lære under Nikolai Meling. Philip er i tillegg utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Han har konkurranseerfaring fra Rogalandsmesterskapet, der han vant bakerklassen både i fjor og året før.

– Jeg meldte meg på NM for å få enda mer konkurranseerfaring. Senere i år skal jeg også delta i Nordic, sier Philip, som ligger godt an med treningen.

– Nå har jeg bare én gjennomkjøring igjen, forteller han.

– Hva tenker du om sjansene dine i NM?

– Jeg har ikke møtt de to andre finalistene, men ut i fra hva jeg har sett, blir det ingen enkel konkurranse.

– Du har kanskje en fordel av at du jobber sammen med Nikolai Meling?

– Ikke denne gangen. Siden Nikolai skal være dommer har jeg ikke en gang turt å spørre ham om hjelp. I stedet har jeg bevisst valgt å holde alt hemmelig for ham. Han vet ingenting om hva jeg skal lage i NM. Vi har fått en bekreftelse på at jeg kan stille opp i konkurransen, selv om jeg jobber sammen med en av dommerne. Så det skal være helt i orden, svarer Philip.

Naturlig spørsmål

Hoveddommer Alexander Pelli sier til Bakeri.net at han er klar over "problemstillingen".

– Det er et naturlig spørsmål og noe som vi har snakket om i dommergruppen. Vi er sikre på at Nikolai og Philip holder dette profesjonelt. I Sverige har vi hatt noen lignende tilfeller. Folk som liker å konkurrere trekkes jo ofte mot hverandre. Men det bør ikke være noe hinder for å delta. Til det er miljøet her i Norden altfor lite, sier den svenske bakeren og legger til:

– I tilfeller som dette, hvor deltaker og dommer kjenner hverandre, er det viktig å løfte frem problemstillingen og snakke åpent om den med alle involverte. Å unngå å snakke om det og late som om relasjonen ikke finnes er mye verre. Det vil kunne bli dårlig mottatt av konkurrentene og resten av bransjen. 

Han synes for øvrig at det var smart av BKLF å velge en hoveddommer fra et annet land. 

– Det er noe som vi også bør vurdere i svenske konkurranser, sier Pelli, som selv vant Årets Bagare i 2019.

– Gleder du deg til å kåre Norges beste baker?

– Ja, det blir veldig kult. Jeg har vært i Oslo og konkurrert mot norske bakere i Nordic tidligere, så det blir veldig gøy å komme tilbake og stå på den andre siden, svarer han.

Både kokk og baker

Ludvig Myhre Andersen (27) er den andre av de tre finalistene som skal konkurrere om å bli Norges beste baker. Han jobber til daglig som bakerileder ved Café Plenum i Asker. 

– Jeg omskolerte meg fra kokk til baker for to år siden, og jeg er veldig fornøyd med det valget, forteller Ludvig.

– Hvorfor meldte du deg på NM Årets Baker?

– Jeg liker å eksperimentere, ha det gøy og bli inspirert av andre. I NM får jeg sjansen til å stå og jobbe ved siden av noen av landets aller beste bakere. Jeg har sett at både Philip og Romain er utrolige flinke, så jeg er veldig spent på å se hva de kommer med i NM, sier Ludvig.

– Hva tror du om sjansene dine?

– Det er veldig vanskelig å si, men jeg tror at kokkebakgrunnen min kan være en fordel. Den gjør at jeg kan mye om smaker og smakskombinasjoner. Jeg er ikke redd for å feile, og kanskje har jeg et lite kreativt fortrinn. Til sammen kan dette være med på å ta meg helt til topps.

– Hva blir den største utfordringen for deg?

– Tiden. Jeg har ikke rukket å ha en full gjennomkjøring ennå, så jeg er spent på om jeg rekker å lage alt på fem timer, innrømmer Ludvig. 

Positivt for rekruttering

Den siste av de tre finalistene er Romain Trigueros (27), bakerisjef hos Søtt + Salt i Bergen. Han har lang fartstid som baker fra sitt hjemland, Frankrike. For to år siden flyttet han til Norge, og nå skal han altså konkurrere om å bli norgesmester i baking.

– Jeg deltar i NM på vegne av bedriften min. Når Søtt + Salt blir kjent for flere, vil det også bli lettere å rekruttere dyktige bakere til å jobbe for oss. Det er i hvert fall håpet vårt, sier han.

– Hva tror du om sjansene dine?

– Jeg tror absolutt at jeg har en sjanse til å vinne NM Årets Baker. Jeg har jobbet som baker siden jeg var 15 år gammel, og jeg har mye teknisk kunnskap. Dessuten trener jeg til konkurransen hver dag, forteller Romain til Bakeri.net.

Oppgaven

Tema for NM Årets Baker 2024 er "årstid", og deltakerne skal lage to forskjellige typer småbakst, to forskjellige typer søtbakst, ett laminert produkt, grovbrød og en showpiece.

Dagen før konkurransen får deltakerne 45 minutter + 1,5 time på forberedelser. På selve konkurransedagen har de fem timer til produksjon/fremstilling. 

Konferanse

Parallelt med norgesmesterskapet i baking arrangerer BKLF også en den årlige Baker- og Konditorkonferansen på Sørumsand videregående skole 18. april. 

Ifølge programmet er lokale samarbeid mellom bonde, møller og baker, ultraprosessert mat og den nye fagutdanningen noen av temaene som vil bli nærmere belyst i løpet av konferansen.

Powered by Labrador CMS