Hos Sjokolade Salongen i Vestfossen blir produktene dyrere.

Rekorddyr kakao får konsekvenser

– Det er veldig vanskelig, men vi må jo bare sette opp prisene, sier Tonje Holtungen i Sjokolade Salongen.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har kakaoprisen skutt i været, og rundt påsketider var den oppe i en "all time high" på hele 12 000 dollar per tonn. I løpet av sommeren har prisen sunket igjen, men fortsatt koster kakao mer enn tre ganger så mye som før.

I perioden fra 2016 til 2023 holdt nemlig kakaoprisen seg på et jevnt og ganske lavt nivå. I disse årene kostet kakao mellom 2000 og 3000 dollar per tonn, mens i dag ligger prisen på mellom 7000 og 8000 dollar per tonn.

Ødelagte avlinger: I fjor førte ekstremvær og plantesykdommer til en dårlig sesong for kakaobønder i Vest-Afrika.

Kan vare i flere år

Årsaken til prisøkningen er "en perfekt storm" av ekstremvær og plantesykdom i de to landene som produserer mest kakao i verden: Elfenbenskysten og Ghana. Her har det heller ikke blitt plantet så mange nye trær de siste årene på grunn av dårlig lønnsomhet. 

Nå som kakaoprisen er høyere, vil det lønne seg å plante flere trær. Men det tar rundt seks år fra man planter et nytt kakaotre til man kan begynne å høste av det. Og derfor vil knappheten på kakao trolig vare i lang tid fremover.

– Det kan ta flere år før vi ser mer normale priser, sier leder av analyseselskapet Agri, Christian Anton Smedshaug, til Nettavisen.

Påvirkes i stor grad

Kakao er som kjent en viktig ingrediens i sjokolade, og sjokolade er en viktig ingrediens for de fleste av landets bakerier og konditorier. For Sjokolade Salongen i Vestfossen er det den aller viktigste.

Kokk og konditor Tonje Holtungen driver Sjokolade Salongen i Vestfossen. Hun er også en av bidragsyterne til boken Sjokoladeglede fra hele Norge.

– Den høye kakaoprisen påvirker oss i stor grad. Vi kjøper sjokolade fra flere ulike leverandører, og alle har varslet oss om prisøkninger. Dermed er vi nødt til å sette opp våre egne priser også. Vi må sette dem opp jevnlig, etter hvert som prisøkningene kommer, sier Tonje Holtungen.

Hårfin balansegang

– Hvordan opplever du det?

– Det er veldig vanskelig, men vi må jo bare sette opp prisene. Problemet er at mange opplever produktene våre som kostbare i utgangspunktet, så det er en hårfin balansegang. Men nå øker jo også prisen på sjokolade i vanlige butikker, og dermed tror jeg at folk vil ha forståelse for at også vi må sette opp prisene.

– Frykter du at kakaoprisen vil holde seg høy i lang tid?

– Det virker som om leverandørene har et håp om at prisen vil gå ned igjen etter hvert, så jeg krysser fingrene for at de får rett.

– Hvordan går det med Sjokolade Salongen ellers da?

– Det går generelt veldig fint med oss, og sommeren har vært helt super, forteller Holtungen.

Sjokolade Salongen er blant annet kjent for sine gode sjokoladekuler.
Powered by Labrador CMS