Jon Magnus Berg har vært tredje generasjons driver av familiebakeriet Sam Berg, som ble startet av Samuel Berg i 1924.

Sam Berg fyller 100 år

Tredje generasjons bakermester, Jon Magnus Berg, tror på mange nye og gode år for bakeriet som bestefarens hans startet i 1924.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager er det ganske nøyaktig 100 år siden bakermester Samuel Berg åpnet sitt første bakeri i Grimstad.

– Bestefar var egentlig utdannet stuert, men han fikk etter hvert jobb i et bakeri. Rundt 1920 tok han svennebrev og mesterbrev som baker, og fire år senere startet han altså sitt eget bakeri, forteller Samuel Bergs barnebarn, Jon Magnus Berg.

Han har inntil nylig vært tredje generasjons eier og driver av bakeriet som bestefaren åpnet rundt 20. november 1924.

– Jeg husker bestefaren min godt. Han ble 95 år gammel, og han fortalte mye fra livet sitt, sier Jon Magnus.

Og det er særlig historiene fra krigen som har gjort inntrykk.

Sam Berg startet sitt eget bakeri i 1924.

Var borte i seks år

– I 1939 var det en stille periode for bakeriet, og bestefar takket derfor ja til å jobbe et par måneder som stuert. De ansatte drev bakeriet uten ham i denne perioden, men så kom plutselig 9. april 1940. Da var bestefars båt i England, og på grunn av krigen kom han seg ikke hjem igjen. I stedet fikk han seg jobb på Den Norske Amerikalines S/S Bergensfjord. Alt i alt var han borte i seks år, og familien visste svært lite om hvor han var eller hva han holdt på med. Bestemoren min fikk et par brev, men de var svært sensurerte, forteller Jon Magnus.

De ansatte i Sam Berg klarte å opprettholde en viss aktivitet i bakeriet gjennom alle krigsårene. Og Samuel Berg holdt bakekunnskapene sine vedlike på sjøen.

– Derfor regner vi også årene han jobbet ombord på S/S Bergensfjord som en del av historien til Sam Berg, forteller Jon Magnus.

Under krigen ble S/S Bergensfjord bygget om for å kunne transportere tusenvis av soldater, og det var årsaken til hemmeligholdet rundt skipet. 

–  Min bestefar var en troende mann som ba sin aftenbønn og la seg i sin pysjamas hver kveld. De fleste andre lå fullt påkledd, klare til aksjon, i tilfelle de skulle bli truffet av torpedoer fra ubåtene som jaktet på dem. Da de skulle landsette soldater under invasjonen på Sicilia og i Nord-Afrika, ble S/S Bergensfjord bombet flere ganger, men heldigvis uten store skader, sier Jon Magnus.

S/S Bergensfjord ankommer Nigeria med 1500 soldater i 1946.

Stolt av mesterbrevet

Samuel Berg fortsatte å jobbe som baker i Grimstad frem til rundt 1960. Da tok sønnen hans, Tore Berg, over som andre generasjons driver av bakeriet. Omtrent 20 år senere var det Jon Magnus' tur til å overta. I likhet med både sin bestefar og sin far, hadde han utdannet seg til bakermester.

– Jeg studerte også økonomi ved Handelshøyskolen BI, men jeg har alltid vært mest stolt av mesterbrevet. Det er mange økonomer, men færre bakermestere, sier han i dag.

På midten av 1980-tallet fant det første Din Baker-møtet sted på Fornebu Hotell, og der var både Jon Magnus og faren tilstede.

– Først var det snakk om å bygge opp et markedssamarbeid med felles logo og lik interiørstil for alle bakeriutsalgene i kjeden. Denne ideen ble senere forlatt, og man bestemte seg for å satse på lokal identitet og tilhørighet i stedet. Det er vi selvfølgelig glade for i dag. Din Baker ble uansett en suksess på grunn av innkjøpssamarbeidet, sier Jon Magnus, som også har satt stor pris på å være en del av Nærbakst.

– Vi har fått mye god og viktig støtte gjennom Nærbakst, og spesielt fra Morten Fjære. Vi har faktisk aldri kranglet om noen ting!

Sommerturné og smaksprøver: Under parasollen står Jon Magnus Berg og tidligere BKLF-direktør Svein Flesland.

Det beste for bedriften

Tidligere i år ble Sam Berg Nærbakst AS en del av Geheb-konsernet. Jon Magnus Berg solgte da 91 prosent av familiebedriften til Kjetil Hodne.

– Jeg kjenner Kjetil godt fra mange år tilbake. Han har den samme filosofien som meg når det gjelder viktigheten av lokal tilknytning og identitet. Geheb har en veldig god konditoriavdeling, mens vi er spesielt kjent for gode brød. Derfor utfyller vi hverandre godt. Vi kan også få en del besparelser på samkjøring av varer. Så nå ser jeg for meg en god fremtid for Sam Berg, sier Jon Magnus.

I fremtiden vil det imidlertid ikke være noen etterkommer av Samuel Berg som styrer Sam Berg.

– Jeg har en sønn på 26 år, men foreløpig ser det ikke ut til at han kommer til å bli baker. Han har tatt en mastergrad ved Universitetet i Oslo og ønsker å satse på en karriere der. Derfor blir det nok ingen fjerde generasjons driver av Sam Berg, sier Jon Magnus Berg.

– Hva tenker du om det?

– Jeg har alltid fokusert på hva som er best for bedriften, og med Geheb som hovedeier tror jeg at Sam Berg kommer til å leve videre i veldig mange år. Det er det viktigste. 

Samuel Berg og sønnen Tore Berg leser avisen.

Har trappet ned

100-årsjubileet har så langt blitt feiret med en lunsj for naboer, venner, leverandører og andre forretningsforbindelser i Grimstad. Nærmere jul blir det også en fest for de ansatte i bedriften.

– Sam Berg har veldig mange flinke og pålitelige ansatte som har jobbet hos oss i lang tid. Det er disse folkene som utgjør bedriften, understreker Jon Magnus, som selv synes at det er deilig å jobbe litt mindre etter mange år med lange arbeidsdager- og uker.

– Jeg har alltid prioritert bedriften først, på godt og vondt. Man tror etter hvert at man er uunnværlig, men det er man jo ikke. I den senere tid har jeg trappet ned, og nå driver jeg mest med styrearbeid i egne og andres selskap, samt forvaltning av eiendom. Men jeg følger med og holder meg godt oppdatert på det som skjer i baker- og konditorbransjen. Å være bakermester jo en livsstil, sier Jon Magnus Berg.

Powered by Labrador CMS