Mann i svart dressjakke.
Faglærer Lars Lindland gleder seg over den gode søkningen til det nye fagskoletilbudet «spesialisering i baker- og konditorfaget». Lindland. 65 har søkt studiet. Av disse har 53 studiet på førsteplass.

Søkertallene til nytt studietilbud klare:
– En drømmestart!

– Vi kunne ikke fått et bedre utgangspunkt for det nye fagskoletilbudet «spesialisering i baker- og konditorfaget», sier faglærer Lars Lindland. 65 har søkt studiet. Av disse har 53 studiet på førsteplass.

Publisert

Fagskolen i Viken har markedsført det nye fagstudiet de siste månedene og kan nå glede seg over svært gode søkertall. Faglærer Lars Lindland er strålende fornøyd med at det er oversøkning til pilotstudiet som har 30 studieplasser. 

Mange søkte tidlig

– Jeg synes dette er utrolig bra. Det er kjempegøy at antall søkere gjenspeiler seg i behovet som var meldt til bransjen. Det har vært stor pågang og stor interesse for det nye studiet. Jeg er kjempefornøyd. Milepæl nummer én var å få nok søkere. Det fikk vi og det er til og med venteliste, sier en glad Lars Lindland til Bakeri.net.

Han innrømmer at han i forkant var spent på hvordan søkningen til studiet kom til å bli, men at han etter løpende oppdatering underveis, raskt ble betrygget om at søkertallene kom til å bli gode.

– Studiet har skilt seg ut ved at mange har søkt veldig tidlig. Det er litt uvanlig, men det er nok et resultat av at studiet er markedsført med «først til mølla» for de som søker, sier Lindland.

Uklar fordeling mellom fagene

Fagskolestudiet har mulighet til spesialisering i både bakerfaget og konditorfaget. Så langt er det ikke klart hvor mange som søker fordyping i de enkelte fagene.

– Av søkerne har flere to svennebrev og vi vet ikke hva de søker fordypning i. Dette var kort og godt ikke tenkt på i forkant. Det er litt spesielt at man kan spesialisere seg på to fag i det samme studiet. Vi har funnet løsningen for hvordan dette skal løses i neste runde, men denne gangen må vi gå i dialog med studentene for å få klarhet i akkurat dette. Den dialogen kan ikke skje før de har takket ta til studieplassen, så vi er nok et stykke ut i juni før vi har oversikten.

30 får tilbud om studieplass

– Hva skjer videre nå?

– Tallene ble offentlig tilgjengelig i dag. Mot slutten av mai sendes det ut et tilbud om studieplass til de 30 første som søkte. De må takke ja eller nei til studieplassen innen et par uker.  Det finnes alltid en mulighet for at noen takker nei, eller ikke møter opp på første samling. Det betyr at selv de som havner på venteliste kan ende opp med tilbud om studieplass. Løpet trenger slett ikke å være kjørt for de som ikke får tilbudsbrevet nå i mai. 

Jobber med pensum og foredragsholdere

For Lindland blir det en travel tid fremover og han har heller ikke sittet og ventet på søkertallene. Forberedelsene til studiet har gått for fullt en god stund.

– Vi har ikke sittet og ventet på noe som helst. Det første jeg begynte å jobbe med var å omgjøre studieplanen til en undervisningsplan og legge opp hele årshjulet med samlinger og undervisningstimer både på nett og på fysiske samlinger. Nå jobber jeg med å fylle de ulike bolkene og temaene med fagpersoner og lærerkrefter, samt å innhente pensumlitteratur. Det er en krevende øvelse for et nytt studium der det egentlig ikke finnes noe pensumlitteratur. Det blir å sette sammen kompendier ved å plukke litt her og litt der – noe fra bøker, noe fra foredrag, presentasjoner og PDFer. Det blir en miks. Slik er det gjerne på et nytt fagskolestudium, sier Lindland som har gjort dette før og vet hva han snakker om.

Nå jobbes det med å inngå avtaler med dem som skal bidra i selve studiet og samarbeidspartnere. Lindland har fått en god mottakelse i bransjen og så langt har ingen sagt nei til å bidra. Noen foredragsholdere er allerede klare.

Studentene kan påvirke

En del av studiet vil foregå i studiegrupper. Lindland er opptatt av å sette sammen gode studiegrupper med tverrfaglig kompetanse, ulike erfaringer og bakgrunner. For å få til det, er fagskolen avhengige av å gå i dialog med den enkelte student.

– Jeg ønsker å ta et møte med hver student som har lyst før vi starter opp. Her vil vi kartlegge forventninger som studentene har og som Fagskolen i Viken har. Studiet blir et krevende løp, så det er greit å være forberedt på det.

Det nye studiet blir et prøveår som vil skape fundamentet for hvordan utdanningen blir i årene fremover.

– Vi kommer til å både prøve og feile litt. Samtidig vil vi ha gode evalueringer sammen med studentene etter hvert emne og sikkert litt underveis også. Når vi har gjennomført første runde har vi et kjempegodt utgangspunkt for veien videre.

– Her har det første kullet en unik mulighet til å påvirke og forme hvordan fagstudiet skal bli. Da er det gøy å vite at det er mange høyt kompetente bakere og konditorer som har søkt. De vil få en unik mulighet til å bidra til å skape det fremtidige studiet. Dette skal bli moro, avslutter Lars Lindland.

Powered by Labrador CMS