Tilbyr foodtrucks til baker- og konditorbransjen
Stig Magne Torve og Soknedal Bakeri og Konditori har utviklet og testet foodtrucks i samarbeid med en fabrikk i Polen. Nå er de klare til å levere spesialtilpassede foodtruks og den tilhørende merkevaren Bakerstreetfood til baker- og konditorbransjen. Drømmen er en nordisk merkevare på hjul.
Ideen ble unnfanget på Smak-messen i Lillestrøm i 2020. Der var det utstilt en kul salgsvogn som fenget Stig Magne Torves oppmerksomhet. På toget hjemover etter messen dukket navnet Bakerstreetfood opp. Norge ble nedstengt like etter messen og en periode med pandemi gjorde at ideen ble lagt i en skuff.
Opp fra skuffen
Men så en dag ble Torve oppfordret til å ta ideen frem fra glemselen.
– Soknedal Bakeri og Konditori ble med i et Fram-prosjekt i regi av Innovasjon Norge sammen med 10 andre bedrifter i regionen. Her fikk vi oppfølging av en egen bedriftsrådgiver. Da fikk vi spørsmål om vi hadde noen prosjekter liggende i skuffen som vi ikke har gjort noe med. Bakerstreetfood var ett av de prosjektene. I videreføringen fikk vi rådgiving fra Spir og lokale utviklingsmidler for å utvikle konseptet, sier Torve som i fjor inngikk samarbeid med en fabrikk i Polen som produserer foodtrucks. Det resulterte i en pilotvogn.
Utviklet og testet
– Sammen med den polske fabrikken, deres ekspertise og våre ønsker, laget vi en pilotvogn som vi nå har testet i snart et års tid. Vi har vært på Rørosmartnan og ulike andre markeder i Trøndelag. Og vi har vært på fotballcup og vi har stått for all mat på en Bjarne Brøndbo-konsert. For oss har det vært viktig å lage en vogn som er så universell at den kan brukes til flere ting. Vogna skal kunne brukes til alt fra smultringsalg før jul til martnader og popups med basis i produkter fra bakeriet. Vi har for eksempel solgt pølser med urtebrød og hamburger med egne hamburgerbrød. Frosne deigemner fra egen produksjon kan stekes og serveres rykende varme. Også masser og rører gir store muligheter. Vi har for eksempel servert pinnehjertevaffel med is. Alle produkter er med god inntjening.
– Etter ett år på veien har vi høstet mye erfaring som nå tas med videre i utvikling av kommende vogner. Den neste og forbedrede utgaven er allerede på tegnebrettet i Polen. Den er en meter kortere for lettere plassering på messer og har pleksiglass i disken.
Tilbyr bransjen ferdig konsept
I tillegg til å utvikle selve foodtrucken har Soknedal Bakeri og Konditori etablert merkevaren Bakerstreetfood.
Nå er bakeriet med Torve i spissen klare for å selge foodtrucks til proffmarkedet. Han tror investering i foodtruck kan gi norske bakerier og konditorier mange fordeler.
– En foodtruck kan gi bakerier og konditorier en god ekstra omsetning. Vi har ofte solgt for 80.000 til 100.000 kroner på et arrangement. Når det blir en del arrangementer i løpet av året, gir det et godt tilskudd til driften. I tillegg gir en foodtruck en markedsføringseffekt av bakeriet eller konditoriet. Vi har selv fått mange nye kunder etter at kunder har blitt oppmerksomme på oss på ulike arrangementer. Ved hjelp av en foodtruck kan man også teste ut en bydel, et kjøpesenter eller et nytt marked med lave kostnader og liten risiko.
Konseptet er ferdig og testet, men kan utvikles videre. Soknedal Bakeri og Konditori har erfaringer og kompetanse som de gladelig deler med de som vil satse på deres foodtruck. De kan også tilby foodtrucks til bakerier som eventuelt vil ha sitt eget brand.
Spent på responsen
Satsingen på Bakerstreetfood er et sidespor for Soknedal Bakeri og Konditori.
– Vi starter med dette under Soknedal Bakeri og Konditori. Vi kan lett skille dette ut i et eget selskap når det eventuelt blir det mest hensiktsmessige, sier Torve som forteller at han er spent på veien videre.
– Jeg har mest tro på at det er mest aktuelt at et bakeri eller et konditori kjøper en vogn og utruster den etter behov. Men vi har også tanker om franchise dersom det skulle vise seg interessant. Nå tester vi proffmarkedet først og ser hvordan interessen blir. Vi kan også levere bakeoff-produkter fra egen produksjon dersom noen skulle ønske det.
– Vi er nå inne i en spennende fase. Vi har snakket med en del kolleger i bransjen og opplever stor nysgjerrighet for konseptet. Men så er det et stykke fra å være nysgjerrig til å kjøpe en vogn.
– Hvilken investering snakker vi om?
– Fra 300.000 til 400.000 kroner og oppover, alt avhengig av størrelse og mengde utstyr. Vi har valgt vogner som skiller seg ut både når det gjelder kvalitet og utseende der målet er at kundene skal få levert kvalitetsbakverk.
Torve har en drøm at det blir mange gule foodtrucks fremover.
– Ja, jeg ser for meg at det kan stå slike vogner i Oslo, Stockholm, København og andre byer. Det er også noe av årsaken til at konseptet ikke har et norsk navn. Det hårete målet er at Bakerstreetfood blir en nordisk merkevare, sier Stig Magne Torve.