Tror slankesprøyter kan påvirke baker- og konditorbransjen
108.000 nordmenn har slankesprøyter på resept og så mange som 600.000 nordmenn kan tenke seg å ta det i bruk. Det kan gi konsekvenser for baker- og konditorbransjen.
Det sa kreativ leder i Opinion, Ole Petter Nyhaug, under Møllerens Inspirasjonsdag. Han tror bruk av slankesprøyter kan endre forbruksmønstre og være en trussel for baker- og konditorbransjen.
– Sprøytene har begynt å forandre folks matvarekonsum. Nestlé lanserer nå store produktserier som er tilpasset disse medisinene som skal redusere livsstilssykdommer. 108.000 personer har slankesprøyter på resept i Norge i dag. Undersøkelser viser at 600.000 nordmenn kan tenke seg å ta det i bruk. Det er 18 prosent av den norske befolkningen og vil gi store endringer i forbruksmønstre, også for baker- og konditorvarer blir truet, sa Nyhaug som ser mange endringer i hos de norske forbrukerne.
Prisbevisste forbrukere
– Vi orienterer oss mer mot det norske og det nasjonale. Vi ser en økning i andelen som ønsker å bevare norsk landbruk og norsk matproduksjon. Dette begynte å snu før pandemien og har skutt fart nå. Og så har det blitt populært å spare. Det viser økt bruk av apper for å sammenligne priser og kundeklubber hos butikkene. Vi har fått en gruppe forbrukere som er veldig påskrudde når det gjelder pris. Og vi tror det vil vare, sa Ole Petter Nyhaug og viste til at 78 prosent av forbrukerne nå handler rimeligere produkter enn for ett år siden og at 83 prosent av forbrukerne følger med på kampanjer og tilbud.
Samtidig finnes det fortsatt produkter som forbrukerne er villig til å betale mer for. Øverst på den listen står mange kategorier som baker- og konditorbransjen treffer godt på som ferske sesongprodukter, nytelse og spesielt god smak, ekstra god kvalitet/håndverksprodukter og kortreiste produkter.
Aksepterer mindre brødutvalg på kvelden
Ole Petter Nyhaug dro også frem at norske forbrukere forstår at brød er blant matsvinn-verstingene i butikkene og gjorde det klart at forbrukerne forventer noe av bransjen på dette feltet. Han viste til undersøkelser og forsøk som dokumenterte at forbrukerne lettere aksepterer redusert utvalg på slutten av dagen dersom de får informasjon om hvorfor utvalget er mindre.